UTREDNING

Forskare kritiska mot WHO:s rapport om coronavirusets ursprung

1:33 min

Flera internationella forskare riktar nu kritik mot den rapport kring pandemivirusets ursprung som Världshälsoorganisationen, WHO, presenterade förra veckan.

 – Jag är lite besviken på att de inte har fått tillgång till mer data och kunnat göra en ordentlig undersökning. Det de har gjort har de gjort, men det skulle behöva göras så mycket mer, säger Magnus Evander, professor i virologi vid Umeå universitet.

Det forskarna i bland annat Australien, Frankrike, Spanien, Österrike och USA är kritiska mot är bland annat att inte blod från blodbanker har undersökts för att se om viruset cirkulerade i befolkningen innan den då okända luftvägssjukdomen upptäcktes hos en patient den 8 december 2019 i Wuhan i Kina, sjukdomen som sedan fick namnet covid-19.

De påpekar också att för att kunna avskriva att viruset spridits från säkerhetslabbet i Wuhan, där man jobbade med coronavirus, så måste de coronavirus man eventuellt arbetade med sekvenseras och blodprov med personalens antikroppsnivåer före utbrottet redovisas. Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademien i Göteborg, stämmer in i kritiken.

- Det går inte att sopa det under mattan. Det är en för stor händelse med covid-19 och det är för mycket frågetecken runt det initiala skedet och då är det många forskare som ställer de här frågorna nu och vill att man presenterar data, säger han.

Epidemiologiprofessor Thea Fischer vid Köpenhamns universitet är en av deltagarna i WHO:s internationella team. Hon svarar via mejl till Vetenskapsradion att hon inte förstår kritiken, eftersom det  i rapporten beskrivs att teamet träffade chefen för blodbanken i Wuhan och efter det har begärt att en studie från blodbanken ska göras.