Spridningsrisk

Forskare kräver fler analyser av brittisk coronavariant

1:59 min
  • Den nya variant av coronaviruset som ökat kraftigt i Storbritannien oroar svenska experter och de varnar för en belastad sjukvård om den brittiska virusvarianten får fäste i Sverige.
  • Folkhälsomyndigheten har fått en begäran från smittskyddet i Region Skåne om att utöka antalet analyser av de virustyper som cirkulerar i södra Sverige.
  • "Vi borde ha ju haft kapaciteten uppe vid det här laget", säger professor Jan Albert vid Karolinska Institutet.

Smittskyddsläkaren i Skåne, Eva Melander, vädjade förra veckan om utökade analyser efter en explosionsartad virusspridning i södra Sverige.

– Det vi är nyfikna på är vilka virusstammar som rör sig i vårt samhälle nu. Och därför har vi från smittskydd lyft frågan till både folkhälsomyndigheten och vårt eget laboratorium att vi önskar se en ökad typning, så att man tittar på virusets arvsmassa och jämför stammar som vi har här och nu, och med den metoden kan vi jämföra med stammar som man har i andra länder.

Eva Melander säger nu till Ekot att fler analyser gör att de lättare kan tolka smittläget, förklara geografiska skillnader och upptäcka muterade virus.

Enligt vad Ekot erfar planerar folkhälsomyndigheten att öka analyserna. Myndigheten har kritiserats för att ha det har gjorts för få analyser jämfört med Danmark och Storbritannien. Flera experter Ekot talat med menar att det är bråttom. Jan Albert är professor i Smittskydd på Karolinska institutet.

– Det räcker med att vi får mer driv i spridningen för att det ska vara ett problem. Vi har ju en sjukvård som är lite grann på gränsen till vad den klarar av, och får vi mer smittspridning på grund av en ny variant så är det inget bra, inget bra alls.