Forskare ska studera alla vrak från skepp i Östersjön

2:22 min

Det finns många vrak från gamla skepp i Östersjön. Många har legat på havets botten i flera hundra år. Nu ska forskare studera alla vraken, för att lära sig mer.

Mellan åren 1450 och 1850 fanns många krigsskepp i Sverige. De kallas örlogsfartyg. Det var stora skepp av trä som seglade. Det mesta kända svenska örlogsfartyget är Vasa, som sjönk år 1628. Det låg kvar i havet över 300 år, men år 1961 tog man upp skeppet. Nu finns det att se på ett stort museum i Stockholm.

Det finns många vrak i Östersjön. De har legat i vattnet i flera hundra år, men är ändå inte helt förstörda. Det beror på att vattnet i Östersjön är en blandning av sött och salt. Det gör att trät i båtarna inte förstörs så snabbt. En del av skeppen har Sverige själva sänkt i vattnet. Det var för att hindra fiender från att segla in till Stockholm. Förr användes också vrak för att bygga broar eller kajer i hamnarna.

Nu ska forskare studera alla vrak som finns i Östersjön. Forskare i olika ämnen, som historia och arkeologi, ska samarbeta med statens museer i ett nytt forskningsprojekt.

Professor Leos Müller är ledare för forskningsprojektet på Stockholms Universitets Centrum för maritima studier. Han säger att de här vraken från skeppen är unika i världen, och det finns mycket kvar att forska om dem. Det säger han i ett pressmeddelande från Statens maritima och transporthistoriska museer.