Forskare: Urfolksrättigheterna måste respekteras vid mineralutvinning för klimatets skull

Klimatförändringar är vår tids ödesfråga och vi måste alla hjälpa till men det måste ske på ett rättvist sätt, säger biträdande professorn vid LTU Christina Allard.

Utvinning av mineraler för nya tekniska lösningar som till exempel bilbatterier ses som klimatomställningsåtgärder. Nu menar forskare i flera stora forskningsprojekt deltar, menar att den svenska mineralpolitiken hotar klimatomställningen om inte urfolksrätten respekteras.

- Klimatförändringar är vår tids ödesfråga och vi måste alla hjälpa till men det måste ske på ett rättvist sätt, säger Christina Allard, biträdande professor och docent i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

I forskningsprojekten som bland annat bedrivs vid Luleå tekniska universitet, Stockholms universitet och SLU, har svensk mineralpolitik ur ett samerättsligt perspektiv analyserats. De har kommit fram till att regeringen och riksdagen borde öka inflytandet för samebyar och Sametinget vid mineralutvinningsprocesser. Idag finns det i norra Sverige flera tillståndsprocesser som tagit många år.

- Med en bättre och tydligare reglering så förhoppningsvis så går både konfliktnivåerna ner och man får en bättre och tydligare tillståndsprocess.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning för att se över prövningsprocesser och regelverk vid utvinning av innovationskritiska metaller och mineraler. Där saknas urfolksaspekten påpekar Allard.

- Det nämns ingenting om den här kritiken som vi för fram, att lyfta de samiska rättighetsfrågorna. Ändå säger man att vi ska ha en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineraler, säger Allard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio