Forskare var i Arktis i ett år för att studera klimatet

3:46 min

Ett stort fartyg med flera hundra forskare har varit på expedition i Arktis i ett år. En del av forskarna var svenskar. De har studerat miljön och förändringen av klimatet i Arktis. Nu är fartyget hemma igen.

Arktis är området runt jordens nordpol. Den största delen av området är Norra ishavet, och en stor del av havet är alltid fruset till is. Men förändringarna i klimatet påverkar Arktis mycket. Temperaturen i havet ökar och is smälter.

Forskare från flera länder har varit i Arktis i ett år för att göra undersökningar och ta prover. Forskarna är experter på många olika saker, som fysik, biologi, meteorologi och oceanografi. Det har handlat om att studera uppvärmningen av jorden och förändringen av klimatet på många olika sätt.

Forskarna var på ett stort fartyg som är en isbrytare. Det betyder att det kan ta sig fram på havet genom isen. Men i nästan ett år satt fartyget fast i ett stort område av is i Norra ishavet. Fartyget rörde sig när området av is rörde sig. Det var meningen att det skulle vara så. Det var en del av planen. I flera månader var det helt mörkt dygnet runt, och väldigt kallt. Temperaturen gick ner till minus 45 grader. Det fanns också isbjörnar i området.

Många forskare och äventyrare har rest till Arktis tidigare, för att upptäcka och undersöka området. Det brukar kallas polarexpeditioner. Det här var historiens största polarexpedition hittills. Den kallades "Mosaic".

En av de svenska forskarna var Salar Karam. Han är doktorand i oceanografi vid Göteborgs universitet. Oceanografi är vetenskapen om havet. Salar Karam säger att forskarna har samlat in väldigt mycket information och prover från Arktis. Han tror att man kommer lära sig mycket av det här projektet. Det säger han till Ekot.

– Vi samlade in otroligt mycket data under Mosaic. Eftersom vi alla tog alla våra mätningar under samma tid och på samma plats så kan man också antagligen koppla ihop många olika fysikaliska och biologiska processer på ett sätt som man inte kunnat förut, säger Salar Karam.