Just nu

Frågan som delar forskarna: Kan vi uppnå 1,5-gradersmålet?

Under måndagen presenterade FN:s klimatpanel sin stora klimatrapport, och det var en mörk framtid som målades upp. Budskapet var att smältande isar och mer extremväder – till följd av den stigande temperaturen orsakad av människans utsläpp av växthusgaser – hotar vår framtid.

Läs också: Så stor roll spelar en halv grad mer i global uppvärmning

Den enda ljusglimten var att panelen samtidigt sa att det faktiskt går att bromsa utvecklingen så att den förhöjda temperaturen inte överstiger 1,5 grader. Men huruvida det är möjligt att nå målen på 1,5 grader delar forskarkåren.

Omöjligt enligt vissa, eventuellt finns en chans menar andra. SVT har pratat med två forskare om deras tankar kring om det finns en chans att uppnå målet – och varför de tycker som de tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio