Rennäringslagen

Från Svenska Akademien till den 50 år gamla rennäringslagen

2:16 min

Han har aldrig lett en statlig utredning, men juristen och justitierådet Eric M Runesson som leder arbetat med att utreda och se över 50 år gamla rennäringslagen, gillar utmaningar.

– Det blir en utmaning, men en styrka är att jag har jobbat väldigt länge med svåra juridiska frågor, säger han.

Utredningen har i uppdrag att analysera det samiska folkets rätt till jakt och fiske – både för samebymedlemmar och för dem som inte är det. Det är en parlamentarisk sammansatt kommitté som har inlett sitt arbete med att samla in fakta och kunskap.

– Utmaningarna är väl att hantera inom ramen av huvudbetänkandet ganska stora och komplexa frågor. Det blir definitivt en utmaning. Och att få med sig alla och att alla förstår lika mycket. Det kommer att kräva överläggningar, diskussioner och möten, säger Runesson.

Han har aldrig lett en utredning, men tror att hans styrka är att han har arbetat väldigt länge med svåra juridiska frågor.

– Jag har numera ett domarperspektiv. Jag är van att hantera kolliderande intressen och principer.

Eric M Runesson är från Stockholm, jurist och justitieråd i Högsta domstolen. Han är även ledamot i Svenska Akademien. 2018 valdes han in och sitter på stol nummer 1.

Rennäringsfrågor och Svenska Akademien. Jag måste bara fråga, dras du till sådana här lite mer komplicerade sammanhang?

– Kanske är så. Det är ju en utmaning kort sagt och jag gillar utmaningar,  säger ordförande för kommittéarbetet Eric M Runesson.

Delbetänkandet om jakt och fiske ska vara klar i november 2022 och själva uppdraget ska slutredovisas i maj 2025.


Här kan du läsa om kommitténs utredningsdirektiv.

Se klippet med justitierådet Eric M. Runesson som nu inlett arbetet med utredningen om nya renskötsellagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio