VÄNTAS STÄLLA UPP I VALET

Fransk politiker inför rätta för uttalande om ensamkommande

1:48 min
  • Franska politikern Eric Zemmour, som inom kort väntas offentliggöra sin presidentkandidatur, ställdes i dag inför rätta.

  • Orsaken är ett kontroversiellt uttalande om ensamkommande flyktingbarn.

  • Uttalandet har redan lett till att tv-kanalen där han gjorde uttalandet fått motsvarande två miljoner kronor i böter för hets mot folkgrupp.

– Man vill göra Eric Zemmour till en brottsling, men han vill bara ha hårdare tag mot kriminella, sa Eric Zemmours advokat Olivier Pardo i dag till franska BFMTV.

Det var i debattefterspelet av ett terrorattentat hösten 2020 som den kontroversielle, men populäre, debattören Zemmour i en tv- sändning, apropå gruppen ensamkommande, sa:

“De är tjuvar, mördare och våldtäktsmän. De måste skickas hem.”

Ett uttalande som fick många fransmän att reagera starkt.

– Den synen på unga ensamkommande är en karikatyr som är fullständigt outhärdlig, menar Philippe Martin, kommunpolitiker för socialistpartiet i Gers, och en av de många målsägande i fallet.

Enligt åtalet är Eric Zemmours uttalade kriminellt för att det uppviglar till rasistiskt hat, och det har redan lett till att TV-kanalen där han gjorde uttalandet fått motsvarande två miljoner kronor i böter för hets mot folkgrupp.

Zemmour och hans advokat anser att rättegången är politisk.

– Jag delar inte Zemmours alla åsikter, men mitt jobb är att se till att han får lov att uttrycka dem, sa advokaten.

Eric Zemmour har ställs inför rätta för den här typen av uttalanden över 15 gånger nu.

Två gången han fällts, övriga friats.