FILM

Franska "Slalom" om övergrepp och samtycke i idrotten

1:34 min

"Slalom" handlar om övergrepp inom idrotten och ska under våren erbjudas gymnasier som samtalsunderlag om samtycke och sex. (Premiär 5 mars).
Betyg: 3

Titel: Slalom 
Regissör: Charlène Favier
Manus: Charlène Favier, Antoine Lacomblez, Marie Talon
Skådespelare: Noée Abita, Jérémie Renier, Marie Denarnaud
Genre: Drama
Betyg: 3

Lyz Lopez är en talang, en målmedveten talang. Hon vill vinna och bli bäst, hon är femton år och drömmer om OS. Och för att nå dit så går hon på en elitutbildning för skidtalanger, där en före detta utförsåkarstjärna som fick karriären förstörd av en skada är lärare. Och nu vill han nå framgångar genom någon av sina åkare.
Han är beredd att gå långt för att nå sina mål. Och i den grupp han tränar just nu är Lyz vinnaren. Tränaren och åkarna åker iväg, på läger, på tävlingar och efter en viktig vinst så ska han köra Lyz hem, det är då det händer. Tränaren tvingar Lyz till sex i bilen. Men istället för att anmäla fogar hon sig, och fortsätter träna hårt och flyttar till och med in hos tränaren och hans sambo för att också få hjälp med läxorna till de vanliga skolämnena.

Slalom är en film om en osund relation mellan en tränare och det som han ser som sin talang.

Alla gymnasieskolor kommer att erbjudas att visa Slalom nu i april. Och som diskussionsunderlag fungerar filmen bra, i januari kom Riksidrottsförbundet med en rapport om sexuella övergrepp. Och sexualundervisningen i skolorna böt i februari namn från sex och samlevnad till "Sexualitet, samtycke och relationer".
Så filmen ligger i tiden för en skoldiskussion.
För en biopublik som söker något extra, kan detta övergreppsdrama i sportens värld kännas lite enkel, kanske inte förutsägbar, men de senaste åren har många bra streaming-serier och filmer om övergrepp gjorts med en betydligt mer utvecklad historia.