FORMEL 1

Fredrik af Petersens om stjärnkraschen på Monza

5:29 min
Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

En engelsk tv-kommentator citerade den engelska politikern Winston Churchill. Han sa under andra världskriget att det kommer bli blod, svett och tårar. Kommentatorn ändrade det till att Italiens GP var blod, svett och skojuice. Max Verstappen hade sina egna ord ett par timmar efter loppet.

Han och Lewis kallades upp till domarna efter loppet och till mångas överraskning var det holländaren som fick ett straff. Domarna ansåg att han bar den största skulden för kraschen och att han kunde ha kört ut i nödutgången istället för att svänga in i kurvan. I nästa lopp, som körs i Ryssland, flyttas han ner tre platser på gridden.

Var det årets bästa lopp? Var och en har sin egen åsikt. En sak är dock alla överens. Den mest överraskande segraren hittills. Och hans stall fick dessutom en dubbelseger. Daniel Ricciardo. McLaren. Tvåa blev Lando Norris. Och det otroliga hände. Den så annars pratglada australiensaren visste inte vad han skulle säga.

Italiens GP var ett bra och spännande lopp med massor av drama och det trots att de två huvudaktörerna försvann tidigt. Det var ju andra kraschronden mellan VM-ledaren Max Verstappen och Lewis Hamilton, som jagar sin åttonde titel.

Inledningen till kraschen var några varv tidigare. Max kommer in och depåstoppet är en katastrof jämfört med hur snabbt det brukar gå hos Red Bull. 11,2 sekunder. Vad hände? Enligt de nya reglerna måste en mekaniker som byter däck trycka in en knapp för att visa att han färdig. Först då slår ljudet om till grönt och föraren kan köra iväg. Mekanikern glömde det och fick börja om från början. Så det var den mänskliga faktorn.

Och därmed såg det ut som holländaren inte skulle kunna utmana Lewis eller Daniel om segern. Lewis hade startat med hårda däck och kunde stanna ute lite längre. När han kommer ut efter sitt byte kommer Max på startrakan. De ligger jämsides in i den första tvära höger- vänsterkurvan. Kunde bara sluta på ett sätt när ingen vill ge sig. Max över kantstenen blir luftburen och landade ovanpå Mercedesen. Tack vare de stabila störtbågen som finns bakom föraren och Halo träffades inte Lewis.

På Silverstone ”tjänade” Lewis på kraschen. Den här gången var det Max eftersom bägge bröt och han behåller ledningen i VM-tabellen.

Vems var felet? Därom tvistar de lärde. Alla före detta f1-förare, som idag arbetar som tv experter var eniga. Lewis. Med ett undantag som sa att holländaren skulle backat. Bägge skyllde på varandra. Jag tycker också att Lewis är den skyldige om tvunget måste peka ut någon. Anser att det var en så kallad racing incident. Det ansåg också Daniel när han såg en repris.

– Svårt att säga för man vet aldrig förrän man är i den situationen.

De bägge förarna och teamcheferna sa med allvarlig röst att de är oskyldiga och det var den andres fel. Skall någon få ett straff så tycker jag att den sjufaldige mästaren skall få den. Men bara en varning. Efter loppet blev bägge uppkallade till domarna för att förklara sig.

Australiensaren la grunden till segern redan i starten. Vann sprintloppet ner till kurvan och släppte sedan aldrig ledningen. Längst bak kom Valtteri Bottas. Vunnit lördagens korta tävling men bytt motor och fick ställa sig sist på gridden.

Mercedes hade en plan redan för sprintloppet. Den fungerade inte för Lewis gjorde en urusel start. I loppet hade man en annan. Lewis startade på hårda däck och skulle ta över ledningen när de andra gick för att byta. Antagligen var Valtteris uppgift att sedan följa teamets taktik när det var hans tur så att han skulle kunna komma ut efter Lewis, som man hade hoppats tagit över ledningen, och före Max och sedan hålla honom bakom sig. Fungerade inte heller efter varv 26.

Efter det blev det ett nytt lopp.

Lando Norris tänkte ett varv på att försöka köra om sin stallkamrat för bakom kom Sergio Perez som ledde ett helt gäng. Men ångrade sig för sa efteråt att det var nog inte ett bra beslut så höll sig bakom.

För Daniel var det här en mycket viktig seger. Inte en vanlig seger utan en vinst som kompensation för allt som gått snett i år. McLaren lockade över honom från Renault förra året för att man ville ha en vinnare i teamet. Har gått snett hela säsongen. I Monza vände det.

Trots den stora nackdelen att starta sist blev Valtteri Bottas trea. Ok han hade tur. Några framför bröt och Sergio Perez, som låg före honom, fick ett tidsstraff på fem sekunder för ett lite för tuff omkörning av Charles Leclerc.

Vad det en ny Valtteri som vi såg? Kanske. Han behövde ju inte köra för att hjälpa Lewis utan enbart för sig själv. Kanske spelade det också en viss roll att han nu vet att han inte får stanna kvar och har ingen press på sig att tvingas prestera resultat för att övertyga chefen Toto Wolff. T.o.m. flera tv kommentatorer, som varit mycket kritiska, öste beröm över honom och sa att i det här loppet såg man den rätta Valtteri Bottas.

– Inget lätt lopp och glad teamet fick poäng.

Bakom honom spelades kraschen upp och han fick frågan vad han tyckte.

– Olyckligt.

På pallen gjorde Daniel det som han längst efter så länge. Drack segerdrycken ur sin sko och slängde sedan ut den. Hällde sedan upp till både teamchefen Zak Brown och Lando Norris i den andra.

Första gången Lando fick dricka ut Daniels sko.

– Äckligt.

Valtteri lyckades återigen klara sig undan.

– Inte min dryck.

– Du smög undan? Nästa gång klarar du det inte, sa Daniel.

På presskonferensen fick alla tre frågan om vad de tyckte om att den unga engelskan Emma Raducanu, som vann US Open. Hon är en F1-fan och Daniel är hennes favoritförare. Han sa att han såg hela matchen och kom sent i säng. Lando hade också sett den. Sedan skrattade bägge högt när de hörde Valtteris svar.

– Jag visste inte att det var en match.

Förra året slog Daniel och hans dåvarande chef hos Renault vad. Om han vann skulle Cyril Abitebouls låta tatuera sig. Vad skulle australiensaren bestämma och Cyril var. Men det vadet vägrade Brown att gå med på för han är rädd för sprutor. Om hans förare vann skulle han istället få en bil. Och inte vilken bil som helst. Utan en från chefens egen samling. En NASCAR bil som Daniels idol tävlat med. Earl Earnhard.

Mercedes hade tydligen räknat med att Lewis skulle vinna för man hade många flaskor champagne. Vad gjorde man? Man gick till McLaren och skänkte dem sex flaskor.

Vad saknades? De smått fanatiska tifosis som alltid invaderar banan och ställer sig under prispallen. I år tomt. De fick inte på grund av pandemin.

En sista bild från depån i Monza. Daniel gick barfota från intervju till nästa och fattade inte vad som hade hänt.