
Fri hyressättning – vad handlar det om?
- I januariöverenskommelsen står att fri hyressättning ska införas vid nybyggnation. Kvalitet och läge ska då få större genomslag i hyran.
- I utredningsförslaget som kom den fjärde juni står att hyresvärden ska förhandla om hyran direkt med hyresgästen istället för med Hyresgästföreningen.
- C, L, KD och M är för, medan S, MP, V och SD är emot. Kritikerna menar att fri hyressättning kommer att leda till högre hyror och försvaga hyresgästernas ställning.
I Januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna står att
fler bostäder behövs och rörligheten på bostadsmarknaden förbättras.
Det står att fri hyressättning ska införas vid nybyggnation och att kvalitet och läge ska få större genomslag i hyran.
De partier som vill ha fri hyressättning nyproduktion är Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.
De som är emot är förutom Vänsterpartiet också Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna
Kritiker menar att fri hyressättning, eller marknadshyror, kommer att leda till högre hyror och försvaga hyresgästernas ställning.
Enligt två opinionsundersökningar, en som Demoskop gjorde på uppdrag av Expressen 2019 och en som Novus gjorde på uppdrag av Hyresgästföreningen 2020 så är en stor majoritet av befolkningen emot fri hyressättning.
Med januariöverenskommelsen som grund tillsatte regeringen för ett år sen en utredning
för två veckor sen presenterade utredaren Kasimir Åberg då sitt förslag.
Det innebär att fri hyressättning ska gälla från och med nästa sommar- i nyproducerade lägenheter och i om- och tillbyggda lägenheter.
Om hyran i de lägenheterna ska hyresvärden förhandla direkt med hyresgästen, istället för som idag när hyresvärden förhandlar med hyresgästföreningen om hyran.
En gång om året ska hyran dessutom kunna omförhandlas om förhållandena förändras, tex om området där lägenheten ligger blivit mer attraktivt.
När regeringen skulle ta emot utredningen var ansvarig minister Morgan Johansson var inte med utredarens pressträff som vanligt, istället höll Johansson en egen pressträff en halvtimma senare.
Där lyfte han fram det han såg som positivt i utredningen, som att det bara gäller nyproducerade lägenheter och att hyresnivån i regel ska följa inflationen.
Men han sade också att han såg problem med att hyresvärden ska kunna begära ny förhandling vid ändrade förhållanden och att hyresvärden kan förhandla ny hyra när en hyresgäst flyttar ut och en annan flyttar in.
Han sade att regeringen skulle arbeta vidare på förslaget och återkomma längre fram.
– Det kommer bli förhandlingsfråga naturligtvis till slut där vi måste hitta rätt balans, sade Morgan Johansson.
Men i tisdags, innan regeringen återkommit med något eget förslag så kom alltså Vänsterpartiets ultimatum till Stefan Löfven.