Fullvaccinerade personer behöver inte testa sig för Covid-19

1:45 min

Idag kom nya regler för alla som tagit två sprutor mot covid-19. Från den 1 november behöver de inte testa sig när de känner sig sjuka. Men de måste ändå stanna hemma från skolan eller jobbet.

De var på en presskonferens som Folkhälsomyndigheten berättade om den nya regeln. Alla fullvaccinerade, alltså personer som tagit sina två sprutor, behöver inte längre ta ett test om de har symtom. Men de måste stanna hemma från jobbet eller skolan. För att komma tillbaka behöver de vara utan feber i minst ett dygn. De måste också känna sig friska.

Regeln gäller från den 1 november. De som inte är vaccinerade ska fortsätta testa sig. För att få gå till jobbet eller skolan krävs negativt covidtest.

Den här veckan börjar vaccinationerna för barn mellan 12-15 år i stora delar av Sverige.

Erik Melin är 14 år och går i åttonde klass på Enskedeskolan, söder om Stockholm. Han är en av 300 elever som tar den första vaccin sprutan den här veckan.

Erik Melin tycker att det är viktigt och bra att ta vaccinet. Han säger att han har tur som får vaccinera sig eftersom att han nu kan leva ett friare liv, säger han

- Det känns bra, hellre vaccineras än att inte vaccineras. Det är ett stort privilegium att få vaccineras och leva ett friare liv", säger han.

För att barn ska kunna vaccineras behövs godkännande av båda vårdnadshavare.