Brott och straff

Funktionsnedsatta i Sverige döms för brott utan att förstå

3:26 min
  • I Sverige kan personer med intellektuell funktionsnedsättning dömas för brott även om de har svårt att förstå vad de har gjort.
  • De som döms kan hamna i fängelse eller bli inlåsta på sjukhus för vård, men det passar dåligt för funktionsnedsatta som förstår ungefär som barn, säger en lagexpert. 
  • "De hade med grejer så att hon kunde rita i domstolen", berättar en mamma för programmet Kaliber

I Sverige kan personer med intellektuell funktionsnedsättning dömas för brott även om de har svårt att förstå vad de egentligen har gjort.

Dömdes för brott på sitt LSS-boende

En mamma berättar hur det var när det blev rättegång mot hennes funktionsnedsatta dotter:
– Första chocken var när man kommer in där i rätten. Då kommer vår lilla flicka i bojor. De tar in henne med kedjor och bojor, säger mamman och gråter.

Dottern är 26 år och har autism och intellektuell funktionsnedsättning. Hon mådde också psykiskt dåligt och blev allt mer orolig. En gång tog hon stryptag på en av de anställda på sitt LSS-boende och hon tände eld på saker i sitt rum.

Förstår som ett 6-årigt barn

Personalen polisanmälde brotten och det blev en rättegång. Kvinnans förmåga att tänka och förstå kan jämföras med ett barn i åldern 6 eller 7 år, enligt läkarna. Och mamman menar att dottern också betedde sig som ett barn i domstolen:
– Jag tror att de hade med grejer så att hon kunde rita. För att hon skulle sysselsätta sig med något. När det blev för jobbigt så låg hon under bänken. Hon kröp ner där och lade sig, berättar mamman. 

När rättegången var klar dömdes kvinnan för brotten misshandel, olaga hot och mordbrand.

Straffas på samma sätt som andra vuxna

Personer som döms för allvarliga brott i Sverige brukar antingen hamna i fängelse eller bli inlåsta på sjukhus för att få vård. Men inget av det här passar egentligen för personer med intellektuell funktionsnedsättning, säger lagexperten Tova Bennet:
– Ingen av de här påföljderna är anpassade för den personens behov, säger Tova Bennet.

Regeringen vill inte ändra

Tova Bennet menar alltså att en intellektuell funktionsnedsättning aldrig kan botas med sjukvård och att det samtidigt är konstigt att straffa någon som inte förstår. Radioprogrammet Kaliber har frågat regeringen om de vill ändra lagen och då svarade regeringen nej i ett mejl.

Kaliber har också undersökt hur vanligt det är att personer med medelsvår eller svår intellektuell funktionsnedsättning faktiskt döms för brott. Under fem års tid hittade de då 16 fall. Men i andra delar av världen är det här ovanligt.

Har särskilda lagar

För de flesta länder har lagar som gör att åtminstone personer med en svårare intellektuell funktionsnedsättning slipper att straffas, berättar Tova Bennett:
– Som i Norge till exempel eller "legaly insane", som i England eller USA, säger lagforskaren Tova Bennet vid Lunds universitet till P1-morgon.