Semester

Fyra av tio väntar med att planera semestern

1:56 min
  • Av dem som har planer säger var tredje att det blir en resa inom Sverige. 
  • Det visar en enkätundersökning som Novus gjort på uppdrag av Sveriges Radio.
  • Men många avvaktar hur pandemin utvecklar sig. 

– Nu har vi inte planerat någonting, vi får vänta med, om det sjunker alltihop, om det försvinner, hoppas jag, säger Andreas Svensson, som bor i Falkenberg.

Drygt 16 000 personer har svarat på frågor om sommarsemestern i opinionsundersökningen som gjordes i februari. Nästan fyra av tio svarar att de väntar med att planera sommaren tills de vet mer om hur pandemiläget utvecklar sig.

Var tredje i enkäten svarar att de tänker resa inom landets gränser.

– Jo, jag och min kompis har kanske tänkt att åka till Gotland. Vi var där förra året och min flickvän är därifrån, så det blir kanske att dra dit och "svemestra" lite, säger Axel Borgvall i Göteborg.

Svemestertrenden märks av hos Svenska Turistföreningen, där antalet bokningar har ökat med nio procent jämfört med samma tid förra året.

– Det är försiktigt bättre men ändå ett ganska osäkert läge, det är många som fortfarande avvaktar och inte riktigt vågar planera, säger STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm.

Utlandssemester då? Trots pandemin svarar nästan var tionde i enkäten att man planerar att åka utomlands, de flesta inom Europa och det finns en viss optimism i branschen.

Flera av de stora charterbolagen som Ekot pratat med säger att man ser en ökad efterfrågan.

Men utbudet av charterresor har minskats kraftigt, enligt Didrik von Seth, vd och generalsekreterare för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen har antalet flygstolar minskats från cirka 900 000 till 400 000.

Och att många avvaktar är tydligt även här, de flesta av resorna kommer att göras andra halvan av sommarsäsongen, tror Didrik von Seth.

– Man bokar senare och det är framför allt för att man är osäker på hur det kommer bli när det väl är dags att åka, vilka restriktioner kommer att gälla, har jag blivit vaccinerad och så vidare.