Covid-19

G7 väntas kräva en ny utredning av virusets ursprung

1:41 min
  • Kritiker menar att WHO delegationen som besökte Wuhan-labbet inte fick tillgång till väsentlig information och anklagas för intressekonflikter.
  • Forskningsrapporter visar att Wuhan-labbet i samarbete med amerikanska forskare förändrade coronavirus från fladdermöss så att de kan smitta även mänskliga celler.
  • På det pågående G7-mötet väntas världsledarna kräva en ny oberoende och transparent utredning av coronavirusets ursprung. 

        Ett längre inslag hör du här i Konflikt i P1

Den utredning som gjordes av WHO:s expertpanel i februari – som avskrev labbteorin som osannolik - har de senaste månaderna fått hård kritik – och rapportförfattarna anklagas för intressekonflikter.

– Redan från början var det tydligt att flera av delegationens experter hade klara intressekonflikter, som påpekades för WHO. Så det är inte konstigt att deras besök och rapport blev ett fiasko, säger Richard Ebright, professor i molekylärbiologi vid Rutgers-universitetet i New Jersey.

Han nämner till exempel delegations-medlemmen Peter Daszak. Daszak har under många år haft ett nära samarbete med Wuhans virusinstitut, som stått i fokus för misstankarna om en möjlig labbläcka, en av teserna som WHO skulle utreda – men som kortfattat avskrevs som "extremt osannolik" i deras rapport.

Daszaks organisation Eco Health Alliance fick 40 miljoner kronor i forskningsbidrag av den amerikanska hälsomyndigheten – pengar som delvis gick till labbet i Wuhan. Forskningsrapporter och bidragsansökningar visar att Wuhan-labbet i samarbete med amerikanska forskare bedrev så kallad gain-of-function forskning, där de förändrade coronavirus från fladdermöss så att de kan smitta även mänskliga celler. Forskning som en artikel i tidskriften Nature redan 2015 beskrev som mycket riskfylld.

Daszak har tidigare intervjuats i P1-programmet Konflikt, men avböjer idag en intervju, i likhet med andra medlemmar i WHO-delegationen. Men i en amerikansk vetenskaps-podd nyligen beskriver han WHO-delegationens besök på labbet i Wuhan.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle sitta mitt emot chefen för labbet i Wuhan och ställa frågor om medarbetare som försvunnit, om papper som inte publicerats och databaser som tagits bort, säger Peter Daszak, som blev nöjd med svaren han fick.

Kritiker menar att delegationen inte fick tillgång till väsentlig information, som blodprover från personal på labbet, loggar eller frysar. Och nu växer kraven på en ny oberoende utredning av virusets uppkomst, både från forskarvärlden och inom politiken.

USA:s president Joe Biden har tillsatt en underrättelseutredning, och G7-ledarna som samlats i brittiska Cornwall väntas också begära att en ny, transparent granskning görs.