Repatriering

Gällivare positiv till att ta emot offergåvorna från Unna Sájvva

1:59 min

Frågan är var de samiska offergåvorna från Unna Sájvva ska finnas om de återvänder till Sápmi från Historiska museet i Stockholm, och också hur processen ska finansieras. Kerstin Andersson, som är en av dem som kämpar för att föremålen ska återlämnas, vill att de ska hamna på Gällivare museum. Och kommunen är positiv till att ta emot föremålen.

I klippet hör du Kerstin Andersson som är engagerad i frågan och ordförande i kulturnämnden i Gällivare kommun.

- Vi måste ha en diskussion över kommungränsen och med samiska organisationer innan vi beslutar. Men grejerna ska tillbaka till Sápmi, där är vi överens om, säger Karl-Erik Taivalsaari ordförande i ungdom-, fritid- och kulturutskottet i Gällivare kommun.

Arbetet med att inleda diskussionerna kommer att påbörjas under året. Och på frågan om hur länge en sådan här process kan ta så menar Karl Erik Taivalsaari:

- Det viktigaste är att det blir rätt gjort, först och främst måste vi ha diskussioner med bland annat Ájtte i Jokkmokk. Sen handlar det också om hur detta ska finansieras. Det finns en prislapp på sånt här också, säger Karl-Erik Taivalsaari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio