Alexandra Zazzi

Gåskorv och svartsoppa

7:58 min

Mårten gås står för dörren! Inte själva fågeln visserligen, men väl högtiden. Då ska det naturligtvis ätas gås och svartsoppa.

Gåskorv till svartsoppa

Du behöver:

1,5-2 meter fjälster

1 hackad gul lök

25 g smör

200 g lever och hjärta från gås och kyckling

1 tsk sirap

1 tsk torkad rosmarin

65 g kokt, mosad potatis

200 g blandfärs

2 tsk salt

1 dl rödvin

4-5 drag med svartpepparkvarnen

matsnöre

Gör gärna så här:

Dag 1

Lägg fjälster i blöt i kallt vatten och lägg in i kylskåp. Hacka löken, stek i en stor klick smör tillsammans med hjärta och lever på medelvärme tills genomstekt. Smaka av med sirap, salt, peppar och rosmarin. Låt svalna. Hacka fint med kniv och blanda med mosad, kokt potatis, blandfärs, rödvin och salt. Förvara i kylskåp över natten.

Dag 2

Stoppa korven genom att trä upp fjälster på korvstoppningsmaskin (om du saknar maskin kan du använda dig av en kraftig spritspåse). Gör en knut på fjälstret med snöret och tryck försiktigt ut smeten till 5 cm långa korvar. Vrid ett varv på fjälstren med snöret efter varje korv. Använd händerna för att försiktigt klämma på korven så att smeten fördelas jämnt. Tänk på att inte trycka i för hårt, då kan korvarna spricka vid tillagning. Stek i ugn, gärna i gåsfett och servera till soppan.

Svartsoppa, enkelt recept

10-12 st

Du behöver:

12-14 dl gås- eller kycklingbuljong

0,5 dl rödvinbärsgelé

1 msk sirap

0,5 tsk nymald svartpeppar

0,5-1 krm malen kryddnejlika

0,5 tsk mald kryddpeppar

1 kvist backtimjan

0,5-1 tsk torkad ingefära

1 krm kanel

2-3 msk konjak

1-2 msk madeira/sherry

2 dl gås- eller grisblod

2-3 msk sherryvinäger

2 msk vetemjöl

Salt, äppeljuice och mer sherryvinäger att smaka av med

Toppings:

Smetana och sockersyrade äppelbitar

Bonustips för vuxna:

Lägg en skvätt calvados i botten på tallriken innan du skedar upp soppan.

Gör gärna såhär:

Dagen innan

Koka upp buljong, gärna med hals och ev överblivet inkråm och sjud i 30-35 minuter. Vispa ned rödvinbärsgelé, sirap, svartpeppar, kryddnejlika, kryddpeppar, kanel, ingefära och backtimjan efter halva tiden. Sila av och häll tillbaka i kastrullen.

Vispa ihop blodet med vinäger och vetemjöl. Tag av buljongen från spisen och vispa ned blodet lite i taget, vispa kontinuerligt. Vispa i konjak och madeira/sherry. Smaka av. Låt vila över natten.

Vid servering

Värm försiktigt upp soppan utan att den kokar, vispa hela tiden. Smaka av med salt, äppeljuice och sherryvinäger tills du är nöjd med smak och konsistens. Servera med en klick smetana.