Banradions bokpris

"Genom böcker upptäckte jag världen"

5 frågor till Peimaneh Mollazehi som fick ta emot Barnradions bokpris 2021 för sin bok Den riktiga solen. Hon berättar vad som fick henne att börja skriva som 10-åring i Iran och vad hon nu ska göra med prispengarna.Vad betyder det att vinna Barnradions bokpris?

Jag har knappt fattat det. Bara att nomineras var stort men att vinna och att bli utvald av barnen är så häftigt. Det finns inget bättre pris tycker jag.

Vad handlar Den riktiga solen om?

Den handlar om Salman, en kille som bor i förorten. Som många andra barn har han aldrig rest på en sol- och badsemester. Hans klasskompisar berättar om sina resor och Salman längtar så. Nu ska familjen äntligen göra en sådan resa men allt förändras av att fastern i hemlandet Iran behöver hjälp. Hon har förlorat sin man och familjen bestämmer sig plötsligt för att resa till Baluchistan i Iran. Där träffar Salman sina släktingar och får uppleva hur det är att vara barn i ett helt annat land.

Hur har reaktionerna varit från läsare?

Det har varit så häftigt att barnen tagit den till sig. För mig har böcker betytt otroligt mycket, det var så jag upptäckte världen. Jag har i perioder känt att böcker räddat mitt liv.

Varför började du skriva?

Det har alltid varit min dröm att skriva. Jag var 10 år och bodde i Iran när jag började skriva min första bok. Men i Iran blev tjejer plötsligt kvinnor i den åldern, vi fick inte längre leka på gården, vi var tvungna att bära slöja och det var fult att gå till biblioteket, där fick bara killar hänga. Jag tyckte allt var så orättvist så jag började skriva. Tyvärr trodde jag inte tillräckligt på mig själv då och fick aldrig uppmuntran från en lärare eller förälder. Så jag begravde min dröm. Många år senare i Sverige, efter att jag lärt mig svenska, utbildat mig och jobbat så blev jag gravid. När min dotter föddes blev det som att jag också blev pånyttfödd. Jag började skriva igen.

Vad ska du göra med prispengarna?

Jag har länge velat göra något för barnen i Baluchistan. Jag själv hade svårt att få tag i böcker under min uppväxt. Det fanns ett litet bibliotek men det var mest för killarna. Så jag fick aldrig uppleva det här med att få låna böcker. Men nu har jag kontakt med några där och vi jobbar för att bygga bibliotek i byar och skolor.