Gick genom isen med skotern – varnar för instabila isar

Renskötaren Håkan Enoksson gick genom isen med skotern på en sjö söder om Svappavaara i Kiruna kommun, när han färdades på isen nära sjökanten. Han råder alla som inte måste vara ute på jobb att invänta säkrare isar och bättre före.

Se honom berätta om när han gick genom isen, och om varför han gav sig ut.

Isen har lagt sig på många vattendrag i norr. Samtidigt har det kommit mycket snö. Isarna är instabila, och där det är mycket snö kan det också vara svårt att se var land slutar och vattendrag börjar.

Håkan Enoksson fick tillsammans med sitt sällskap upp skotern och han kom upp själv oskadd.

– När snön kommer så här tidigt, innan det blivit kallt i markerna så betyder det dåligt bete för renarna, men det blir också så att snön lägger sig som ett isolerande täcke på isen så vi får instabila isar.

I Norrbotten har två renskötare ute på jobb nyligen gått genom isen. Även på norsk sida av Sápmi har det hänt i veckan.

– Det är en besvärlig situation, man måste ut och måste ta skotern då det kommit så mycket snö. Det är en del av jobbet. Men är det nån som är ute och kör skoter nu utan att egentligen behöva göra det så är det ju bara dumt tycker jag, säger Håkan Enoksson, renskötare i Leavas sameby.

Hör också ismeteorologen Magnus Larsson vid SMHI berätta hur snön förhindrar istillväxten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio