USA

Ginna Lindberg: Riksrätten är juridiskt otrampad mark

1:59 min
  • USA:s tidigare president Donald Trump ställs inför riksrätt för andra gången.
  • Han anklagas för anstiftan till uppror efter stormningen av Kapitolium.
  • “Trump blir den första president som ställs inför en riksrätt efter att ha avgått – det är juridiskt otrampad mark”, säger Ginna Lindberg, Sveriges Radios USA-kommentator

Vad handlar riksrätten om?

Trump anklagas för anstiftan till uppror, han anklagas alltså för att ha uppviglat anhängare. Bland annat genom talet som han höll utanför Vita huset 6 januari, det som sedan följdes av att en grupp Trump-anhängare stormade kongressen.

Det blir en unik riksrätt på flera sätt. Donald Trump blir den första presidenten som ställs inför en riksrätt för en andra gång, och han blir den första som ställs inför riksrätt efter att ha avgått. Det här är juridiskt otrampad mark.

Enligt åtalet har han uppviglat till uppror, men vad är försvarets linje?

Försvaret kommer att hävda att hela riksrätten strider mot konstitutionen, eftersom Trump inte längre är president. Hur konstitutionen ska tolkas i det här fallet är som sagt inte prövat tidigare. Det blir försvarets första argument. De kommer också trycka hårt på rätten till yttrandefrihet för Donald Trump.

Den andra sidan kommer att hävda att Trump har ljugit om påstått valfusk och att han under en längre tid ska ha uppmanat sina anhängare att agera utifrån de falska påståendena.

Hur kommer det sluta?

Det krävs två tredjedelars majoritet för att fälla Donald Trump. Det betyder att demokraterna skulle behöva få med sig minst 17 republikaner. Det ser inte särskilt sannolikt ut.

Om Trump frias, vilket just nu verkar troligast, blir han en ex-president som överlevt riksrätt två gånger. I hans anhängares ögon är det något som säkert kommer stärka honom, och kanske bli grunden för en fortsatt politisk karriär, möjligen inför presidentvalet 2024.

Om Trump fälls däremot, då kan domen bli att han aldrig mer får ställa upp i ett val.