Gisslan togs på fängelse i Eskilstuna

3:24 min

I går togs två personer som jobbar på ett fängelse i Eskilstuna som gisslan av några fångar. Det var på Hällbyanstalten som är ett fängelse där några av Sveriges mest farliga brottslingar finns. Det var vid lunchtid igår som de två anställda togs som gisslan av fångarna. De två i gisslan släpptes fria sent igår kväll. De skadades inte. Det var många poliser som jobbade med att få fångarna att släppa gisslan.

Vid sju-tiden på kvällen släpptes den ena av de två som var gisslan. Fångarna ville ha 20 stycken pizzor till sig själva och de andra fångarna. Pizzorna hämtades från en pizzeria i närheten.

Vid halv tio-tiden släpptes även den andra i gisslan.

Fångarna som tog personal som gisslan är dömda för mord. Och fängelset Hällbyanstalten är ett av de fängelser där de som gjort mycket grova brott finns. I fängelset finns nära hundra fångar.

Gabriella Lavecchia på SEKO ett fackförbundet för anställda som jobbar i fängelser säger att hon inte är överraskad över att fångarna tog gisslan inne på fängelset. Hon säger att det är för många fångar inlåsta på fängelser i Sverige idag. Hon säger att det behövs fler fängelseplatser och mer personal som jobbar där.

– Jag är inte så förvånad över att det här ändå skedde. Framför allt så blir det ju överbeläggnigar, det blir fler och fler. Och det sätter ju sina spår. Absolut. Och där behöver ju kriminalvården mer resurser.

Kenneth Holm är säkerhetschef inom kriminalvården som har anvaret för fängelserna. Han håller med Gabriella Lavecchia på SEKO. Det är för många fångar i fängelser och det finns för få platser säger han.

– Och inte minst jobbar vi ju intensivt för att skapa fler platser.

Det är många fångar som missköter sig, alltså inte följer reglerna inne på fängelset. Med misskötsamhet menas att fångarna inte lyssnar på personalen som jobbar inne på fängelset. Det kan också vara så att fångar tar med sig förbjudna saker som mobiltelefoner, eller att det inte jobbar eller studerar som de ska göra.

Problemet ökar när det är fler fångar som gjort mycket grova brott och de fortsätter att skapa problem även när de hamnat i fängelse. Det säger Peter Ask som är arbetsmiljöansvarig alltså ansvarig för de anställdas arbetsförhållanden.

– Den grova organiserade brottsligheten har ökat. Och naturligtvis är det så att när de här personerna på ett eller annat sätt lagförs och kommer in i kriminalvårdens verksamhet så tas ju den här attityden och värderingar och så, det tas ju med in våran verksamhet. Och blir ju liksom en rejäl utmaning för vår myndighet att hantera i det vardagliga arbetet.