Gränspolisens chef: Det går inte att bevaka alla vägar in

1:59 min
  • Uppgiften med att bevaka den 160 mil långa gränsen mot Norge kommer att bli väldigt svår, säger chefen för gränspolisen till Ekot.
  • ”Det är naturligtvis inte möjligt att med kontrollåtgärder stoppa all trafik över den här gränsen”, säger Patrik Engström.
  • Polisen i de regioner som gränsar mot Norge hoppas få hjälp av andra myndigheter för att klara uppgiften, exempelvis Kustbevakningen och Tullen.

Från och med natten till måndag så är det inreseförbud från Norge, något som svenska regeringen beslutade tidigare i dag. Inte sedan andra världskriget har Sverige haft gränsbevakning mot Norge, och uppgiften kommer att bli väldigt svår, säger chefen för gränspolisen:

– Det här är vår längsta landgräns. Den har varit öppen i hundratals år. Det är naturligtvis inte möjligt att med kontrollåtgärder stoppa all trafik över den här gränsen, säger gränspolischefen Patrik Engström.

Just nu pågår en inventering av alla inresevägar längs den drygt 160 mil långa gränsen till Norge. Där finns inte bara större vägar in i Sverige, utan även många mindre - och dessutom många skoterleder, säger Patrik Engström.

Samtliga dessa ska på ett eller annat sätt bevakas och övervakas av svensk polis. Syftet är att försöka stoppa spridningen av den så kallade brittiska varianten av coronaviruset, som den senaste tiden spridit sig främst i Osloområdet och i kranskommunerna.

Gränspolischefen Patrik Engström säger att det här är den största insats som han någonsin varit med om.

– Det här är exceptionellt. Det här är första gången sedan andra världskriget som vi inför gränskontroll och gränsövervakning vid landgränsen mot Norge, säger Patrik Engström.

Polisen i de regioner som gränsar mot Norge hoppas få hjälp av andra myndigheter för att klara uppgiften, säger Patrik Engström. Exempelvis Kustbevakningen och Tullen.

Samtidigt ska polisen ha en dialog med kollegorna i Norge, för att eventuellt kunna avlasta varandra i arbetet med att kunna hålla inreseförbudet.

Trafiken över till Sverige kommer att gå att minska kraftigt redan i morgon, tror Patrik Engström, samtidigt som han säger att det kommer att bli svårt att kontrollera alla vägar in. Men han hoppas ändå att man ska kunna täcka de flesta genom patrullering längs gränsen.

- Det går inte att kontrollera alla dem med personal på plats, utan här kommer vi få jobba med rörlig gränskontroll. Samtidigt sprider vi nu information i Norge om det här förbudet. Och vi hoppas och tror att människor är medvetna om att det här förbudet inte finns för skapa problem, utan för att förhindra smittspridning, säger Patrik Engström.