
Grönland stoppar oljeutvinning
- Grönland stoppar allt framtida letande efter olja och naturgas. Därmed lär en av världens största oljereserver aldrig utnyttjas.
- ”Det är passé att leta efter olja och gas i Arktis”, säger Grönlands mineralminister Naaja Nathanielsen till Ekot.
- Hon tillägger att det sannolikt inte finns några stora ekonomiska vinster att göra för Grönland på utvinning av olja och naturgas.
– Det är passé att leta efter olja och gas i Arktis, och vi tror inte att det ligger stora vinster och väntar på oss bakom hörnet, säger Naaja Nathanielsen till Ekot från regeringskansliet i Nuuk.
Grönland bedöms ha en av världens största outnyttjade reserver av olja och naturgas. Över 31 miljarder fat oljeekvivalenter gömmer sig i havsbotten utanför världens största ö, enligt en studie av den amerikanska geologimyndigheten USGS.
Fast hittills har det aldrig gjorts några kommersiellt gångbara fynd av fossil energi runt Grönland, och nu har alltså den grönländska regeringen beslutat att stoppa framtida licenser för att borra efter olja och gas.
– Man har självklart varit bekymrad för att vi kanske säger farväl till en massa potentiella oljemiljarder, säger mineralminister Nathanielsen.
Hon menar dock att regeringen har fått stöd för beslutet efter att ha gjort klart att Grönland inte har några stora ekonomiska vinster att göra på sin fossila energi.
Som en självstyrande del av kungariket Danmark har Grönland rätt att förvalta sina stora naturresurser, som sällsynta jordartsmetaller, koppar och guld. Mineralministern är öppen för mycket av gruvverksamhet på Grönland. Samtidigt vann hennes vänsterparti IA det grönländska valet i våras i hög grad på partiets hårda motstånd mot brytning av uran.
– Det är full uppbackning till en utveckling av gruvnäringen, så länge det är utan uran.
Varför är uran särskilt känsligt så att ni inte vill satsa på uran?
– Det är både en politisk och ett miljömässigt ställningstagande. Vi menar att uranutvinning inte har plats i Grönland. Där finns en massa oro för lokalmiljön vid utvinning, och så finns där en oro för användningen av uran på ett globalt plan, säger Grönlands mineralminister till Ekot.