Gruva i Kallak får negativ påverkan på världsarvet Laponia menar Unesco

Det var förra året som regeringen bad Unesco yttra sig i hur en gruva i Kallak skulle påverka Laponia som världsarv. Nu har svaret från Unesco kommit.

- Utifrån det som Unesco fått in från Sverige så bedömer de att världsarvet kommer att påverkas. Påverkan är från medelstor till mycket stor. Hur står påverkan det är vet de inte exakt. De säger att de behöver ytterligare information för att kunna göra bedömningen hur stor den negativa påverkan blir. Det saknas vissa saker i underlaget bedömer de, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare, Svenska Unescorådet.

Frågan om en gruva i Kallak är sen flera år på regeringens bort. Nu är det upp till regeringen att besluta hur de hanterar de rekommendationer som Unesco meddelat.

- Bland annat efterfrågar man information från Sametinget. Man vill också att Sverige utreder hur rennäringen utanför och i anslutning till Laponia kan skyddas, säger Johansson.

Laponia, där flera samebyar och nationalparker ingår, är ett världsarv sedan 1996. Området är utsedd till världsarv både för sina natur och kulturvärden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio