Oscarsgalan

Guide: Här är Oscarsfilmerna du kan se i kväll

1:38 min

I helgen är det dags för Oscarsgalan, men i år har det varit ovanligt svårt att se de nominerade bidragen.

Kulturnytts Joakim Silverdal har tagit fram sin machete för att bana dig en väg genom streamingdjungeln – fram till de filmer du faktiskt kan se i Sverige redan nu.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Kulturnytts filmkritiker och Oscarsexpert Joakim Silverdal har sett alla 8 filmer som nominerats till bästa film 2021 och har totalt sett 25 av de 40 nominerade långfilmerna i alla kategorier.

Längst ner i artikeln finns en faktaruta med information om var du kan se alla årets Oscarsfilmer.

Pandemin har förändrat en hel del, hur kommer Oscarsgalan se ut i år?

– Det är lite hyschhysch kring det fortfarande, men producenterna har sagt att galan inte ska se ut som en tv-sändning utan mer som en film. Vad det egentligen innebär är väl svårt att säga, men det kommer vara nominerade på plats i Hollywood och deltagare från 20 andra platser i världen. En av producenterna till galan är regissören Steven Soderbergh och han brukar inte backa ner från en utmaning. Så jag är försiktigt förväntansfull inför söndag natt, säger Joakim Silverdal.

I den här artikeln kan våra lyssnare hitta var de kan se alla långfilmer som är nominerade i år. Men om man bara hinner se några innan söndag, vilka ska man sikta in sig på då?

– Nomadland är förhandsfavorit att vinna storpriserna bästa film och regi. Den är ett lågmält mästerverk där regissör Chloe Zhao insett värdet i att låta verkliga människors omöjliga livsresor ta plats i ett blänande vackert landskap. Filmen som tävlar mot Nomadland om att befinna sig närmast mitt hjärta är annars Sound of Metal. Så hm... om jag får välja säger jag: se Nomadland, Sound of Metal, Quo Vadis Aida?, Själen, En runda till, Eurovision Song Contest och Ma Raineys Black Bottom. Där har du en bra mix!

Men alla filmer som är nominerade går inte att se nu?

Nej, som vanligt är det en del filmer som inte haft sina svenska premiärer ännu. Men det brukar vara betydligt fler än årets siffra: 7 av 40. Så även om vi får vänta på vissa, finns det en hel del att se innan söndag för den som är sugen!

Joakim Silverdal favoriter i kategorin Bästa film 2021

(Rankade med betyg)

8. Trial of the Chicago 7 (betyg: 3 av 5)

7. Promising Young Woman (betyg: 3 av 5)

6. Mank (betyg: 3 av 5)

5. Minari (betyg: 4 av 5)

4. The Father (betyg: 4 av 5)

3. Judas and the Black Messiah (betyg: 4 av 5)

2. Nomadland (betyg: 5 av 5)

1. Sound of Metal (betyg: 5 av 5)