Haverikommission

Hålen i Estonias skrov undersöks tidigast nästa vår

1:59 min
  • Det blir tidigast om ett år som de nyupptäckta hålen i Estonias skrov kommer att undersökas ordentligt, kan Ekot berätta i dag.
  • En lagändring, som gör det möjligt att genomföra dykningar, väntas bli klar lagom till sommaren i år, men fokus i sommar kommer ligga på att granska bottenförhållandena.
  • ”Jag har förståelse för om man tycker att det tar för lång tid”, säger Jonas Bäckstrand, Haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör.

Ända sedan den uppmärksammade och prisbelönta dokumentären ”Estonia - Fyndet som ändrar allt” sändes av Discovery i höstas så har haverikommissionerna i Sverige, Estland och Finland arbetat med en preliminär bedömning av de två okända hålen i fartygets skrov som hittades av filmmakarna.

I slutet av december beslutade utredarna att nya dykningar till vraket behöver göras för att undersöka hålen närmare. En lagändring, som gör det möjligt att genomföra dykningar, väntas bli klar lagom till sommaren i år - och under onsdagen så kommer haverikommissionerna att presentera mer i detalj hur arbetet ska gå till.

Men Ekot kan nu berätta att dykningarna där själva fartyget, dess skrov och de två hålen kommer att undersökas ska göras tidigast nästa vår, 2022, och inte nu i sommar.

– Så vi räknar väl med att det ska kunna äga rum under våren nästa år. Innan vi gör det arbetet på riktigt så behöver vi ha en bra uppfattning om förhållandena på platsen.

Det som kommer ske i juli i år vid vraket är en sorts förstudie. Fokus för dykningarna i sommar kommer därför ligga på att granska bottenförhållandena.

På 90-talet påbörjades en övertäckning av vraket, vilket innebär att man har hällt ut sand runt fartyget och lagt geotextil på botten. Det här kan påverka möjligheterna att få bra fotografier av fartyget, det vill säga att kunna bedöma hålen i skrovet på ett bra sätt vid huvudundersökningen.

– Vi behöver ju överväga om vi till exempel behöver flytta på vissa delar av bottenmaterial för att komma åt på ett bra sätt, säger Jonas Bäckstrand.

Har du förståelse för att anhöriga och överlevande, och allmänheten, hade förhoppningar om att det var de nyupptäckta hålen, som ju ligger till grund för er utredning, som skulle undersökas ordentligt nu i sommar - och att man kunde vänta sig ett svar inom kort?

– Jag har förståelse för om man tycker att det tar för lång tid, jag tror säkert att de skulle vilja att det går fortare. Men vi skulle i slutändan inte vara särskilt betjänta av att åka ut och sänka ner en kamera, och filma lite grann, och fortfarande inte ha svar på väsentliga frågor. Det är bättre att det här görs ordentligt, och då behöver vi också göra ett förberedelsearbete.