Hälften av studenterna vill festa och bryta mot restriktionerna

3:10 min

Snart är det dags för studenten. Det är eleverna som slutar gymnasiet som firar att de är klara med skolan. I år säger hälften av dem att de vill bryta mot restriktionerna och festa. Det visar en ny undersökning.

Men studenten Vilhelm Rudiløkken hoppas att ingen av hans vänner kommer att bryta mot restriktionerna. Det säger han i P1-morgon.

– Vi hoppas väl att ingen kommer att bryta mot de här restriktionerna för de är väl här av en anledning.

Ungdomsbarometern gör undersökningar om ungdomar. Nu har de frågat elever som slutar gymnasiet i vår, om de kommer att festa på studenten. Åtta av tio säger att de vill gå på fester och hälften säger att de kommer att strunta i restriktionerna mot coronaviruset. Det är många fler än förra året som vill bryta mot reglerna nu.

Ulrik Hoffman är vd för Ungdomsbarometern. Han tror att många studenter är trötta på pandemin nu. De vill inte att det ska bli som förra året. De vill fira sin student med fest. Och de är inte så rädda längre, eftersom de flesta äldre har fått vaccin nu, säger Ulrik Hoffman i P1-morgon.

– De flesta äldre har blivit vaccinerade nu, jag kommer ändå träffa mormor på mottagningen och så vidare, så att pandemitrötthet är väl en sån, vaccinering är en annan.

Vilhelm Rudiløkken går på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde. Han tar studenten om två veckor. Han ska fira med sin klass. De ska dricka champagne på morgonen och springa ut på skolgården tillsammans. Sedan har alla en liten fest hemma med familjen. Det är senare på kvällen som studenter brukar festa ute. Vilhelm och hans vänner planerar att träffas utomhus och ha liten picknick. Det säger han i P1-morgon.

– Med min grupp har vi till exempel funderat på att bara ta en liten picknick typ, med några vänner så, det är väl så vi kommer fira, bara i små grupper och så vidare.