Leder FDP

Han kan få stort inflytande efter tyska valet

1:59 min
  • Ledaren för liberalerna, FDP, Christian Lindner kan få stort inflytande över om nästa regering ska ledas av en kristdemokrat eller socialdemokrat.
  • Nuvarande opinionsläge pekar på att både FDP och De gröna behövs för att få till en majoritetsregering.
  • Han har redan förklarat att han vill bli nästa finansminister i Europas största ekonomi och ser Sverige som förebild på flera områden.

– Det är spännande att en utpräglad social välfärdsstat också är öppen för kapitalmarknaden, säger FDP-ledaren Christian Lindner.

Han ser det svenska systemet med premiepensioner som en förebild för en reformering av det tyska pensionssystemet.

Lindner har redan klargjort att han vill bli nästa finansminister i Europas största ekonomi. Som främsta uppgift ser han att få fart på tillväxten efter pandemin. Han vill underlätta för privata investeringar på klimatområdet och den i Tyskland starkt eftersatta digitaliseringen.

FDP har runt elva procents stöd i opinionsmätningarna. I Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen regerar de tillsammans med kristdemokraterna. Regeringschefen där är också CDU:s kandidat till förbundskanslerposten Armin Laschet.

Det är med kristdemokraterna Lindners parti har mest gemensamt. Men med det historiskt dåliga opinionsläget för CDU och Laschet är det tveksamt om partiet som styrt under större delen av efterkrigstiden kan behålla makten efter att Angela Merkel lämnar politiken.

Lindner påpekar att det inte bara handlar om vem som blir nummer ett, utan vem som lyckas få ihop en koalition.

– Det är minst lika intressant hur rösterna fördelas mellan FDP och De gröna och vilket inflytande det ger respektive parti.

Båda lär behövas för att bilda en majoritetsregering men särskilt i skatte- och klimatfrågor står de långt ifrån varandra.

Om dagens opinionsläge också kommer att återspeglas i valresultatet på söndag talar mycket för en socialdemokratiskt ledd koalition med gröna och liberaler, även om Christian Lindner säger att det är svårt att se vad SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz har att erbjuda hans parti.