Han körde prostituerade till sexkunder

2:45 min

Många av de kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige kommer från Rumänien, men därifrån kommer också en fjärdedel av dem som döms för koppleri eller människohandel.

Lyssna på Kalibers granskning här

– Ja, jag körde tjejer, kollade på GPS:en. Sen väntade jag i bilen, säger 25-årige Petru som var i Stockholm under några månader och körde prostituerade till deras kunder.

Han ingick i ett större hallicknätverk och dömdes till två års fängelse och utvisning för grovt koppleri. När vi träffas har han just avtjänat sitt straff och kommit hem till Rumänien. Han säger att det var en gammal klasskompis som ville ha hjälp med sin verksamhet i Sverige.

– Jag hjälpte honom med att köra bil.

Han säger att han inte tog några pengar för sina tjänster och att han inte visste att det han gjorde i Sverige var olagligt. Men domen mot honom innehåller bevis för att han skickade hem minst 200 000 kronor, bland annat till sin mamma.

P1-programmet Kalibers granskning visar att 12 av de 42 personer som dömts för koppleri eller människohandel för sexuella ändamål i Sverige de senaste tre åren är rumänska medborgare, alltså var fjärde person. Hälften är svenska medborgare.

I en rapport från polisen framgår det även att den största gruppen kvinnor som utnyttjades för prostitution i Stockholm förra året var från Rumänien.

Myndigheterna i Rumänien har gjort flera polisinsatser mot hallicknätverk och haft stora informationskampanjer för att varna för människohandel.

Men landet är ett av EU:s fattigaste länder. Förhoppningar om pengar och en bättre framtid är en stark drivkraft för kvinnor att hamna i prostitution - och för män att bli hallickar.

Det menar Laetitia Dragan från organisationen FREE som arbetar med att hjälpa kvinnor ut ur sexhandeln i Bukarest.

– Önskan om att få ett bättre liv och illusionen om att det kommer vara enkelt är något av det som driver dem, säger hon. 

Det finns också problem med attityder bland en del män. Nyligen hörde hon några unga män prata på spårvagnen.

– De talade helt öppet om att de borde skaffa sig en tjej och föra henne utomlands för att tjäna pengar på henne.

Enligt Laetitia Dragan har det blivit vanligare att hallickar söker kontakt över internet.

– Det är något som kommit senaste åren att tjejer blir kontaktade via internet och sociala medier. 

Ofta inleder de en relation med kvinnan de tänker sälja, låtsas att de har en relation och förmår henne sedan att prostituera sig.