BARNRADIONS BOKPRIS

Här är de fem nominerade böckerna 2022

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2022. Allt från deckaräventyr i de norrländska skogarna till nordisk mytologi och korridors-rysare.

Bokprisvecka på läslovet

Den vinnande boken kommer att utses av en jury bestående av femteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm som nu har i uppdrag att läsa och tillsammans diskutera böckerna. Deras boksamtal blir en serie med sex program, ett avsnitt om varje bok plus ett finalavsnitt. Programmen med Barnradions bokpris sänds under läslovet v44.

De fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2022 är:

En äkta ljugis av Ingrid Olsson, Rabén & Sjögren
Att vara skilsmässobarn kan vara svårt. Elias tycker mycket om mammas nya kille. Elias pappa tycker inte om att mamma har en ny kille. Lösningen på problemet är att ljuga om allt. Då blir väl alla glada. En bok som ljuger och berör.

Älgkungen av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen
Vem är hon? Kockens flickvän som kan stoppa tiden. Spänningen tätnar när Klara följer de runlika tecknen som plötsligt blir synliga för henne här och var. Hon behöver hjälp av sin bästa vän-Älgkungen. Ett spännande deckaräventyr i de norrländska skogarna. Det är en suggestiv berättelse om vad som kan hända till följd av klimatförändringar och ofrivillig syskonlöshet.

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman, Rabén &Sjögren
Hur skulle du reagera om det föll ut ett svartnat finger ur din rektors ficka? Rysningar och skratt blandas på Bödelhögens högstadium där Krampus vandrar genom korridorerna med trä-Hitler vid sin sida. En bok där svärta blandas med humor.

Veras krig av Katarina Kuick, Alfabeta
Vera är alltid hungrig, hon fryser och har ont i magen. Mamma får bara med sig en brödskiva om dagen från jobbet. Ska kriget aldrig ta slut? Vera är tio år gammal när tyskarna omringar hennes hemstad, Leningrad. En rak och träffande beskrivning av ett krig sett ur en tioårings perspektiv.

Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson, Bonnier Carlsen
En hustomte leder Alba från vår vanliga värld till vanernas rike, där hennes pappa är en ifrågasatt kung. Alba bär på en stor hemlighet. Finns det någon i riket hon kan lita på? Kan hon ens lita på sin egen far? En trollbindande berättelse fylld av action och spänning där läsaren dras in i en värld då verklighet möter nordisk mytologi.

 
Grattis till alla nominerade och trevlig läsning hälsar vi nu till barnjuryn!