Corona-pandemin

Här kan du boka corona-test utan bank-ID

2:37 min
  • Många äldre och funktionsnedsatta saknar bank-ID och då blir det svårt att boka tid för corona-testning eller vaccinering.
  • Men i Region Västmanland finns möjligheten att ringa istället.
  • "Vi måste möta den här målgruppen", säger Maria Tiston på Region Västmanland. Hon intervjuades av P4 Västmanland.

Hur gör man i din region om man saknar e-legitimation och behöver boka test för att se om man har corona-sjukdomen covid 19 eller för att få vaccin mot sjukdomen?

Vad är e-legitimation

E-legitimation är ett sätt att visa vem du är när du gör saker på internet.

När en e-legitimation kommer från din bank kallas det bank-ID. Om du har det som en app i din mobiltelefon kallas det mobilt bank-ID.

Så här gör din region:

Blekinge: Personer som är under 70 år måste boka coronatest med e-legitimation. Är du över 70 år kan du kontakta din vårdcentral för att boka corona-test. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.

Dalarna: Man ringer till sin vårdcentral. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.

Gotland: Du ringer 0498-26 89 31, sedan trycker du siffran 4. För vaccinbokning kommer Region Gotland till en början inte att ha någon bokning på webben, utan bara telefonbokning.

Gävleborg: Du ringer 026-15 03 00.

Halland: De som inte kan logga in på 1177 kan kontakta Pandemimottagningen, som finns i Halmstad och Varberg. Båda dessa mottagningar finns på telefonnummer 010-476 19 13. Annars kan du också ringa din vårdcentral.

Jämtland Härjedalen: Man ringer till sin hälsocentral för att boka coronatest. Fast själva testet kanske görs på en annan hälsocentral än den som man brukar gå till. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.

Jönköpings län: Man ringer till sin vårdcentral för att boka coronatest. Längre fram kan även vaccineringar bokas på det sättet.

Kalmar län: Man ringer till sin hälsocentral. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.

Kronoberg: Man ringer till sin vårdcentral för att boka coronatest. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.

Norrbotten: Man ringer till sin hälsocentral för att boka coronatest. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.

Skåne: Man ringer till sin hälsocentral för att boka coronatest. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.

Stockholm: Kontakta din vårdcentral som kan hjälpa dig vidare.

Sörmland: Man kan ringa 0155-24 50 00 för att boka test om man saknar bank-ID.

Uppsala: Man bokar coronatest på ett hemligt telefonnummer. För att få det numret måste man först ringa till en vårdcentral, sedan bestämmer personalen där om de ska ge ut det hemliga numret eller inte. För corona-vaccination kommer bokningarna också att kunna göras via telefon, men på vilket nummer vet vi inte än.

Värmland: Man ringer till sin vårdcentral för att boka coronatest. Vid vaccineringen kommer man att kunna boka tid både via webb och telefon.

Västerbotten: Man går och hämtar ett test vid sjukhusens provtagningsställe. Man ska alltså kunna göra testet själv, sedan lämnas testet in och man får sedan svar genom att logga in på vårdens hemsida. Den inloggningen kräver e-legitimation. Om du saknar e-legitimation kan du alltså inte få svaret.

Västernorrland: Du kan kontakta din vårdcentral för bedömning, så får vårdpersonalen avgöra om du behöver ett test eller inte. Många som vill bli testade kan få nej från vården. Just nu har Region Västernorrland svårt att hinna med de här testerna. Så coronatesterna görs mest på dem som bor på sjukhus eller äldreboenden. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.

Västmanland: Du ringer 1177 och trycker sedan siffran 1.

Västra Götaland: Man ringer till sin vårdcentral. Längre fram i tiden ska man även kunna boka vaccineringen så.

Örebro län: Du kan boka coronatest på telefonnummer 019-602 88 95. Telefonlinjen är öppen måndag till fredag, från klockan 8.00 till 14.00. Region Örebro ska senare också starta ett särskilt callcenter, dit man kan ringa för att boka vaccinering.

Östergötland: Man ringer till sin vårdcentral. Vi har ingen information om hur vaccinering bokas.