Här kan du läsa programmet

Här kan du läsa "Sexförbrytare inom barnfotbollen del 1: De dömda fotbollsdomarna". Om du hellre vill lyssna gör du det här.

Sexförbrytare inom barnfotbollen del 1: De dömda fotbollsdomarna

Några barn spelar fotboll på en snötäckt plan.

Barn- och ungdomsidrotten ska vara en säker plats. Men efter en rad avslöjanden om sexualbrott mot barn inom idrotten under åren så ställdes krav på skärpta kontroller. Därför måste idag tränare och andra som regelbundet jobbar med barn visa utdrag ur belastningsregistret. Men det finns en grupp som det inte talas lika mycket om: Domarna.

– Barn ska inte behöva få gå igenom detta. Aldrig alltså.

– Jag tror att man kan bli rätt upprörd. Jag blir själv upprörd.

Kaliber om hur fotbollsdomare som är dömda för sexualbrott kan fortsätta döma fotboll för barn och unga.

– Det ska ju vara noll, vi ska ju upptäcka de här.

Miljöljud från en fotbollsplan

– Han vart bolltokig ända sedan han föddes. Så det var ett självklart val att börja spela fotboll och sedan har han ju varit en jättemycket på fotbollsplan. Det är inte många träningar han har missat över huvud taget. Fotbollen var liksom, det var en naturlig del av hans liv.

I köket i en villa i Västsverige sitter en mamma och en pappa och minns hur deras son älskat att spela fotboll sedan han var liten.

– Jag vet redan när hans på hans 1-årsdag så fick han av farfar en stor låda. En lekklåda. Och i den var det en massa bollar. Så att det har varit hans liv hela tiden. Helt klart.

– Bolltokig.

Det var matcher, träningar och cuper. Och gärna extramatcher om det gick. Men så börjar sonen förändras.

– Det var nästan som att man började att ”du har träning nu, ska du inte åka iväg?” Man fick nästan mer pusha iväg honom på träningen. Men det är först efterhand som vi förstod att det var ju fotbollen som gjorde att han inte trivdes eller det som hände på fotbollen som gjorde att han inte trivdes och då trivdes han inte heller med livet. Men det är ju lätt nu i efterhand.

Berättelser om vuxna som utsatt barn för övergrepp inom idrotten hörs då och då och obligatoriskt krav på att kontrollera personers belastningsregister, alltså se om de tidigare begått något brott, har lyfts fram som en av lösningarna på problemet.

Krav att kontrollera

Tidigare var detta frivilligt, men i januari 2020 blev det ett krav efter ett beslut som fattades av Riksidrottsförbundet. Svenska Fotbollförbundet har följt uppmaningen och har beslutat att alla vuxna som regelbundet har kontakt med barn och unga ska visa upp ett utdrag ur sitt belastningsregister. Utdraget innehåller inte alla brott, utan är ett begränsat utdrag som visar t ex grova våldsbrott, barnpornografibrott och alla sexualbrott.

Inom fotbollen är det i första hand föreningar och de olika distriktsförbunden som ska göra kontroller för det är här de flesta unga spelar. Kravet gäller inte bara tränare och ledare, utan även andra vuxna som har kontakt med barn och unga, bland annat domare. Domare som inför varje match får se personuppgifter om de som finns på planen.

2020 valde svenska fotbollförbundet att stänga av en domare som dömt vuxna på hög nivå när det kom fram att han var dömd för sexuella ofredanden. Brotten hade inte begåtts i sammanhang där han dömde fotboll, men var ändå skäl nog att stänga av honom, säger Stefan Johannesson, som när vi gör intervjun i december 2020 är domarchef inom Svenska Fotbollförbundet.

– Karaktären av brottet var så att vi tyckte att han inte lämplig att representera SvFF i våra förbundsserier. När man har blivit dömd för de här brotten.

Och det finns en del brott som gör att en domare blir olämplig enligt Stefan Johannesson.

– Ja, alltså sexualbrott, grova våldsbrott, matchfixning. Sådana brott som jag tycker gör det olämpligt att döma fotboll eller representera egentligen fotbollsrörelsen.

Svenska Fotbollförbundet gör ingen kontroll av belastningsregister för domare som dömer vuxna, men däremot ska detta alltså ske sedan januari förra året om domarna dömer unga under 18 år.

– Ja, absolut. Det är ett måste, annars får du inte ha med ungdomsidrott och göra. Eller i alla fall i fotboll för det är det jag håller på med.

Men Kaliber kan visa att hur detta efterlevs ute i fotbollsdistrikten skiljer sig åt och det är inte alltid ett sexualbrott innebär stopp för barn- och ungdomsdomare. Vi ska komma tillbaka till det.

– Han var ju inte ett nytt ansikte för oss utan han har ju varit  domare många, många gånger för olika lag runt om här.

”Han har något han vill berätta för er”

Vi är tillbaka i villan i Västsverige. Deras son hade börjat förändras, ville inte gå och träna längre och var inte lika glad som han brukade vara. Hans fotbollslag hade nyligen fått en ny ledare. Mannen hade tidigare varit domare och dömt sonens lag flera gånger. Han var en omtyckt domare och när han frågade föreningen om han i stället kunde få bli ledare hos dem så sa de ja.

– Men varningssignaler nej….

– Nej, vi såg inget kan vi säga…

Det är fredagskväll. Maten står på spisen, när en av sönerna kommer in i köket.

– Så kommer största pojken som är två år äldre än den här, eller vår son som blir drabbad, och säger till oss då mamma och pappa, han har något han vill berätta för er. Och han drog på det lite och han ville inte riktigt berätta och då säger storebror att antingen säger du det eller så säger jag det. Varpå han gick och hämtade sin dator och visade oss då, de här sakerna han hade fått av ledaren.

Föräldrarna ser hur sonen fått nakenbilder skickade till sig av en tjej som sedan har velat ha tillbaka nakenbilder och filmer på deras son. Men tjejen är påhittad, hon finns inte. I själva verket är det sonens fotbollsledare som ligger bakom kontot. Och när föräldrarna börjar ringa andra föräldrar i laget visar det sig att deras son inte är ensam.

– Jag tog telefonen direkt och berättar detta. Och då hör jag den här pojken sitta där och säga  till sin mamma där nere att, mamma detta har hänt mig också. Man blir ju helt paff.

– Ja, det är en tomhet och jag var…..blev skitförbannad. Men nej en tomhet att det finns folk som är så sjuka. Det är jättekonstigt.

Sonen hade börjat ana att det var den nye ledaren som låg bakom kontot med den påhittade tjejen. För när sonen inte ville skicka nakenbilder tillbaka, så hörde ledaren plötsligt av sig och försökte pressa honom att skicka bilder till tjejen. Sonen blev rädd och det var därför han inte ville gå på träningen.

– Jag bar ju mer skuldkänslor att jag inte hade förstått, så jag sa att jag ofta och höll på vår son här på natten när han sov men jag satt och grät och alltså ja, hade så dåligt samvete att jag inte förstod vad som hände. Barnen är ens bästa, men att man såg att något var fel men ändå inte…. Man kunde inte drömma om detta. Absolut inte.

Polisutredningen växte

Chocken är stor. Men det ska visa sig bli ännu värre. När polisutredningen drar igång visar det sig att inte bara barn i sonens fotbollslag som varit utsatta, utan även andra barn. Även barn som han har träffat i sin roll som fotbollsdomare.

Några av barnen har han fått att visa sig nakna i webbkamera, några har han fått nakenbilder av. Något barn har han förmått komma hem till honom och sedan våldtagit.

Ett barn började prata med mannen eftersom han ofta dömde hans matcher. Han tyckte han var en bra domare. De börjar umgås. Senare utsattes barnet för sexuella övergrepp.

– Vi förstod ganska snart att det var mycket, mycket, mycket större än vad vi hade kunnat tro överhuvudtaget.

Mannen utsatte alltså många barn. Flera av dem fick han kontakt med som ledare och domare. Enligt Svenska Fotbollförbundet ska alltså alla domare som  dömer barn och minderåriga spelare, alltså personer under 18 år, sedan 2020 visa upp ett belastningsregisterutdrag. Här syns bland annat alla sexualbrott. Kaliber frågar Sveriges 24 fotbollsdistrikt hur de gör. Svaren vi får visar att det ser olika ut.

De yngsta barnen döms av så kallade föreningsdomare, som föreningarna ansvarar för. Ifrån en viss ålder, som varierar mellan distrikten, är det sedan fotbollsdistrikten som tillsätter domare.

Alla utom ett distrikt svarar i en enkät vi skickar ut att de sedan 2020 tittar på utdrag för domare som dömer barn och ungdomar där distrikten tillsätter domarna. När det gäller föreningsdomare får föreningarna själva ansvara för kontrollen av domarna. Men hur ofta distrikten tänkt göra sina kontroller skiljer sig åt. Vissa säger att de ska göra det varje år, andra vartannat eller var tredje år och ett par svarar att planen är att kolla en gång per domare.

Andreas Jansson är kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet. Han tycker att förbundet varit tydligt med vad som gäller.

– Men sedan kan man ju konstatera att det har hanterats på lite olika sätt. Vad gäller tidsintervall och annat mellan kontrollerna och så, och där kan det väl finnas anledning att gemensamt se över det här och titta på rutiner.

Vad anser ni vara ett lämpligt tidsintervall för den här typen av kontroller?

– Det kanske jag inte kan svara på rak arm men det är något som vi får diskutera. Och det är klart att ju tätare man gör det här desto enklare är det ju att upptäcka saker och ting.

Tolv dömda för sexualbrott

Vi bestämmer oss för att kontrollera själva. Genom att se vilka domare som dömt barn och unga under en månad, maj 2020, kan vi kontrollera hur många av dem som tidigare dömts för sexualbrott.  Och det visar sig att de faktiskt finns.

Av de nästan 2 500 domare vi kan identifiera är det tolv personer som har dömts för sexualbrott. Men de har ändå kunnat döma fotboll för barn och unga under 2020. Genom att titta på alla matcher dessa domare har dömt under året kan vi se att det inte handlar inte om enstaka matcher utan många – upp till nästan 40 matcher under förra året för två av dem. I fem av de tolv fallen handlar det om det sexualbrott mot minderåriga.

– Ja, det är mycket allvarligt.

Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet igen.

– De ska inte kunna döma barn- och ungdomsmatcher. Så att det är naturligtvis allvarligt och vi måste försöka se till att så inte sker i framtiden.

Sen kan man vända på det. Det är flera tusen domare och det här är bara tolv…

– Det ska vara noll. Vi ska upptäcka de här personerna som gjort sig skyldiga till allvarlig brottslighet. För skulle något barn bli utsatt så är det oerhört allvarligt. Ett sådant fall är ju ett för mycket.

Men nästan hälften av de domar vi hittat hade inte synts på ett registerutdrag förra året eftersom brott i belastningsregistret tas bort, alltså gallras, efter en viss tid. Det kan ske efter t ex tio år. Några av de domar vi hittat som rör sexualbrott mot minderåriga gallrades för några år sedan ur registren.

– Och det kan man ju tycka att det hade varit bra om kontroller hade införts tidigare. Men nu är det ju trots allt bra att kontrollerna finns nu och att de genomförs. Men det blir naturligtvis svårare att upptäcka när uppgifter inte längre finns i registret.

Men har man inte sonat sitt brott på något sätt. Ska man inte få börja om?

– Just att döma barn- och ungdomsfotboll är kanske inte någonting som är en rättighet man ändå kan sägas ha, utan här tycker vi barnens trygghet och säkerhet är överordnad. Så att vi menar att det är inte lämpligt att någon som är dömd för den typen av brottslighet dömer barn- och ungdomsfotboll.

I Stockholm tillsätter distriktet domare för barn tio år och uppåt. Här upptäcker  vi tre domare som är dömda för sexualbrott. En av dem, dömdes 2020 för en våldtäkt som begicks året innan och personen ska under polisutredningen varit avstängd ifrån den klubb där han själv var aktiv. Men han har ändå kunnat döma barn- och ungdomsmatcher under hela förra året, även efter att domen mot honom föll. Mannen har överklagat domen och därför ännu inte påbörjat sitt fängelsestraff.

Björn Eriksson är tävlingschef på Stockholms Fotbollförbund.

– Det jag är det mest upprörd över…det som jag  tycker är jobbigast är den person som blir dömd under 2020 och fortsatte döma hos oss.  Den typen av incidenter vill vi jobba hårdare med att försöka få bort på något sätt.

I den enkät vi skickat ut har Stockholms Fotbollförbund svarat att de planerat att kontrollera barn och ungdomsdomare vartannat till vart tredje år. Men nu funderar de på att göra det oftare säger Björn Eriksson.

– Men i och med att det här fallet finns så är det klart att vi funderar på hur vi kan göra detta ännu bättre och göra det helt enkelt varje år.

Vi ser i förundersökningen att den domare som dömdes för våldtäkt under förra året stängdes av ifrån den förening han var aktiv i när misstankarna mot honom blev kända, men det är ingen information som Stockholms fotbollförbund har fått säger Björn Eriksson.

– Ja, det skulle varit jättebra att få en liten signal ifrån den  föreningen till oss. Det skulle ha varit oerhört värdefullt.

Det två andra sexualbrottsdomarna var gallrade ur registret 2020 eftersom de var äldre än 10 år. I ett fall rör det sexuellt utnyttjande av barn, som gallrades två år tidigare.

Hade ni börjat titta på det här två år tidigare hade ni upptäckt den här personen.

– Det är en intressant fråga det är det som kommer att uppstå så småningom för oss, det har inte uppstått än, men säg att det var åtta år sedan och han visar upp sitt registerutdrag då skulle vi säga nej, då skulle vi säga nej året efter också, men sen det tionde året eller det elfte året skulle han visa upp ett blankt, fast vi vet att han faktiskt har haft ett brott. Det har inte uppstått för oss än, det skulle vara en ny situation, men det är såklart att då får vi väl fundera på hur vi gör då. Men samhället och polisen har ju satt en preskriberingstid på olika brott och om den instansen som är experter på det har satt att det här är en lämplig preskriptionstid så skulle vi troligen hålla oss till det också.

Kontrollerar inte alls

Efter intervjun skickar Björn Eriksson ett mail till oss där han skriver att den domare som dömdes för våldtäkt förra året nu stängts av ifrån att döma matcher i distriktet.

Men det finns alltså ett distrikt som enligt vår enkät inte kontrollerar barn och ungdomsdomare alls. Västerbotten.

Distriktet tillsätter matcher för 16 år och uppåt och trots att Svenska fotbollförbundet säger att alla domare som dömer barn- och ungdomsmatcher ska kontrolleras så tycker inte Västerbottens Fotbollförbund att deras domare dömer tillräckligt många matcher med ungdomar för att behöva kontrolleras. Det säger kanslichef i Västerbottens Fotbollförbund Lars Lindgren.

– Vi anser att domare inte har kontinuerlig kontakt med ungdomar.

Men är det värt att chansa tänker jag även om det kanske inte är så många tillfällen man träffar barn och ungdomar?

– Det är väl någonting vi måste fundera på egentligen när vi inser att de flesta distrikten resonerar annorlunda.

Där dömde förra året en domare som dömts för sexuellt utnyttjande av barn. Det brottet var inte gallrat i början av förra året och skulle alltså synts vid en kontroll av mannens register. Domaren var under 2020 uppsatt att döma 15 matcher med minderåriga i Västerbotten.

– Det låter ju väldigt olyckligt. Det låter ju inte bra. Då måste vi ju, då måste vi ju ta en till funderare och se över hur vi har resonerat när det gäller det här med kontinuerlig kontakt med ungdomar. Det låter ju inte bra. Det får vi ta oss en funderare på då.

Men när vi kontrollerar barn- och ungdomsdomare så hittar vi även distrikt som låter personer fortsätta döma matcher trots att de vet att de dömts för sexualbrott.

Jämtland-Härjedalens Fotbollförbund svarar i vår enkät att de kontrollerar registerutdrag på alla domare som dömer barn- och ungdomsfotboll i förbundets regi. De skriver också att om man är dömd för sexualbrott så får man inte fortsätta döma.

”Vi blev ju naturligtvis förfärade”

Men vi ser att en man som dömts för sexuellt ofredande mot två kvinnor dömt barn och ungdomar där. En av kvinnorna skulle mannen hjälpa eftersom hon har en funktionsnedsättning, men han tog på hennes kropp innanför kläderna. Brottet finns kvar i hans register och vi vet dessutom att förbundet känt till mannens dom.

– Vi blev ju naturligtvis förfärade och det blir man ju när det kommer nära en på det här sättet.

Torgny Röhdin är ordförande i Jämtland-Härjedalens Fotbollförbund. Han berättar att han fick höra om mannens brott för några år sedan. Men att de då beslutade att han skulle få fortsätta döma.

– Fotbollen är ju en annan miljö än där det hände. Det handlade inte om barn och ungdomar vid det tillfället. Vi bedömde också att man som domare inte har återkommande kontakter med barn och man är ganska iakttagen. Men vi tyckte då kanske att han har gjort det här, han ångrar det och det inte skett igen och det var på en annan plats, så vi bestämde väl då att vi vågar nog ha kvar honom som domare i den miljön det handlar om.

Men de bestämde då att han inte skulle få döma några dam-matcher,  men vår kontroll visar att han gjorde det så sent som förra året. Något inte Torgny Röhdin säger sig känt till.

– Det är inte bra att man fattar ett beslut och sedan rinner tiden iväg och man tappar det så att det är en brist som vi måste titta över och se över.

Du säger att han skulle inte döma dam-matcher, men varför är det okej att få döma barn och ungdomar det här är ju unga flickor, det är ju tonårstjejer…

 – Vi tänker oss nog mest ledare som regelbundet skapar en relation och vi ser att det är en skillnad på de två uppdragen. Det här skulle aldrig ha gått ifall det hade varit en ledare.

Tror du att föräldrar håller med om det här beslutet nu? Som har barn och ungdomar som spelar fotboll i ert distrikt?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att det här väcker stora känslor och kanske omöjliggör hans dömande på grund av det, att det blir inte lämpligt. Det finns anledning att ta upp det här igen.

I den enkät vi skickat ut till förbunden svarar Jämtland-Härjedalen att en person som dömts för sexualbrott inte får döma barn och ungdomar. I det här fallet har personen enligt förbundets hemsida dömt 16 matcher med minderåriga under förra året.

Hur kommer det sig att ni svarar en sak och ni har gjort något annat?

– Jag tror väl att det har att göra med att man tar upp ett ärende och fattar beslut och sedan över tid så tappar man greppet över beslutet. Så det är väl en brist i uppföljningssystemet helt enkelt.

Det låter lite slarvigt?

– Ja, det tycker jag man kan säga. Det känns okej att du säger det, avslutar han.

– Det är många hus som haft det tufft. Så kan jag säga. Både barn och föräldrar, det har satt sig hårt i ens psyke vad som hänt, berättar mamman.

Dömdes till fängelse

Vi är tillbaka i villan i Västsverige igen. Det var här, i köket, som föräldrarna fick veta vad ledaren för sonens fotbollslag hade utsatt honom och många andra barn för. Personen hade fått kontakt med barn som ledare men även som fotbollsdomare. Jag berättar för föräldrarna om vad jag hittat när jag kontrollerat barn- och ungdomsdomare i Sverige.

– Fruktansvärt.

– Det är ju så det är så fel. Det måste vara en trygg miljö de hamnar i.

När deras son blev utsatt fanns det inget krav på föreningar och distrikt att kontrollera  belastningsregisterutdrag. Istället fick man förlita sig på annat som referenser. Personen i det här fallet var inte tidigare dömd, men det fanns något annat. Rykten om att han fått lämna en tidigare klubb, för att något var fel, men det kände inte hans nya klubb till.

Utanför klubbstugan träffar vi en styrelsemedlem i sonens klubb där allt senare uppdagades.

– Ja, förutom att man är förbannad, för det är ju det första man blir, så skuld, varför såg vi inte det här, varför har vi inte gjort nåt åt det här, hur kunde det här ske, varför såg ingen, varför såg inte vi?

Och hon säger att de inte ens visste om att han varit i en annan klubb tidigare, de trodde bara han varit domare.

– Ja, inte vad vi visste då, det hade vi ingen aning om.

Jag tar kontakt med den tidigare klubben. I ett mail skriver föreningens styrelse att minnet ifrån händelsen är att  ”personen försvann från föreningen efter påtryckningar från föräldrar som hade ’upptäckt’ att något inte stod rätt till. Styrelsen var ganska ovetande och följde inte upp det /.../  Idag har vi en annan organisation och  jag vet att en sådan här händelse hade skötts på ett annat sätt idag.”

Exakt vad man misstänkte hade hänt, får jag ingen klarhet i.

Personen dömdes till ett flera år långt fängelsestraff för att på olika sätt utsatt flera barn för övergrepp. Vi har varit i kontakt med hans före detta försvarare som låter hälsa att mannen inte vill vara med på någon intervju och att han vill lägga det som hänt bakom sig.

”Vi kommer agera på det”

Han var ledare, men fick kontakt med barn även i sin roll som domare. En domare får personuppgifter på barn och unga som spelar och de ska enligt Svenska Fotbollförbundet kontrolleras genom att visa upp ett utdrag ur belastningsregistret, där bland annat alla sexualbrott finns med.

Men trots det har Kaliber alltså kunnat visa att det fanns barn- och ungdomsdomare 2020 som tidigare är dömda för sexualbrott, en del för brott de begått mot minderåriga. De är få till antalet om man ser till de många tusen personer som är domare, men de finns där och vissa hade under förra året  kunnat upptäckas vid en kontroll av belastningsregistret.

En av de dömda lyftes bort först efter att jag hört av mig. Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska Fotbollförbundet igen.

– Vi kommer agera på det. Det har vi en skyldighet att göra.

I ett distrikt så kände man till mannens dom om sexuella ofredanden, men valde att låta honom fortsätta döma barn- och ungdomsfotboll.

– Nej, jag tycker inte det låter som en riktig hantering. Det tycker jag inte. Men sen så behöver man ju få höra hur distriktet har resonerat och höra deras förklaring och syn på det här och jag tror inte det är någon som medvetet vill göra fel, men ibland kan det ju bli fel ändå.

Och i ett distrikt kollade man inte alls och där hittade vi en person som var dömd för sexuellt utnyttjande av barn.

– Det är naturligtvis allvarligt om man inte har gjort en sådan kontroll och att det är en domare då  som också dömer barn- och ungdomsmatcher. Det ska inte få förekomma.

Idrotten generellt, och inte minst den största idrotten fotbollen, behöver bli bättre på konkreta åtgärder och inte bara policys. Det menar Susanne Johansson, doktor i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Hon publicerade nyligen rapporten Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten. Hon menar att man inte bara kan kräva att man ska kolla belastningsregister utan att det också måste finnas konkreta åtgärder om vad man ska göra om man hittar nåt.

– Ska vi ha någon slags tioårsperiod till exempel när vi stänger av någon helt? Ska vi stänga av den ifrån all verksamhet eller ska det vara just damfotboll, barnidrott? Så det måste bli konkret för att annars blir det för många hål där man kan trilla igenom i det här. Så det måste vara tydligare där.

”Idrotten i ett nötskal”

Men vilka brott som kan göra att en domare inte längre får döma, varierar mellan distrikten. Det visar den enkät vi skickat ut. En del svarar att alla de brott som finns på det begränsade registerutdrag som visas upp gör en domare olämplig, medan vissa svarar att det är en bedömning som får göras ifrån fall till fall.

– Att agera från fall till fall är idrotten i ett nötskal i de här frågorna. Och det blir särskilt problematiskt med tanke på att idrotten består av bara en massa relationer som ofta är väldigt nära. Det är väldigt problematiskt att det sker från fall till fall och att det inte finns en systematik i det. Oavsett vem det handlar om så ska det hanteras på samma sätt.

Och det ska inte finnas utrymme för egna tolkningar, det vara tydligt vad som gäller.

– Självklart. Vad är en regelbunden kontakt med barn? Är regelbundet två gånger om året när man är funktionär på en tävling? Så definitivt, vad innebär det konkret?

Susanne Johansson menar att idrotten måste bli bättre på att prata om sexuella övergrepp för att få till en förändring, men att det råder en tystnadskultur som är svår att bryta.

– Just för att de här frågorna är så pass känsliga och att idrottens varumärke och hela det här liksom, hela den positiva bilden är så pass viktig att upprätthålla. Helst vill man bara att det här inte ska förekomma så det är lätt att bara så här, att leva på att det här inte syns, för att det förekommer utan att det syns, det är något som man då kan klara sig, att utnyttja det kommer man väldigt långt med. Så att idrotten idag tjänar på den här tystnadskulturen, avslutar hon.

– Barn ska inte behöva få gå igenom detta, aldrig alltså. Så kan man förhindra det här sker för nån bara så skulle man göra vad som helst för det ska inte få vara så här, säger mamman i Västsverige.

Sonen har nu flyttat ut ifrån villan i Västsverige. Han är myndig och har starta sitt eget liv. Han vill inte själv bli intervjuad om det som hänt, men vill att hans föräldrar ska vara med eftersom han tycker det är viktigt att man pratar om det.

Föräldrarna visar mig ett foto på sonen och hans lag som togs strax innan övergreppen blev kända. Pojkar som ler in i kameran iförda sina matchställ.

Deras son skickade aldrig några bilder på sig själv till ledaren, men hans tillit till vuxna rubbades säger mamma och pappa.

– Det räcker och blir över det som hände ändå och då kan man bara tänka sig in i de andras situation, som det var ännu värre för. Men det här resulterade ju också i att många slutade fotbollen. Tappade tillit till andra vuxna. Så att laget, som sagt, splittrades tyvärr helt. Det är ju tragiskt att det bara fortsätter och fortsätter. Att man inte kan känna sig trygg som förälder att skicka iväg sina barn på idrottsaktiviteter att….att det bara kan fortgå, att vi inte kan få stopp på det. Jag tycker det det….. Det måste vi kunna göra på något sätt.

Strax innan publicering av det här programmet hör Västerbottens Fotbollförbund av sig igen. Kanslichef Lars Lindgren berättar att styrelsen nu fattat beslut om att införa kontroll av belastningsregistret för domare  med start i år eftersom de insett att de tolkat regelverket fel.