Pressmeddelande 2021-06-28

Häxmorden – en ny serie i P1 som sätter nytt ljus på häxprocessernas blodiga historia

Under åtta år i slutet av 1600-talet halshöggs hundratals oskyldiga kvinnor och brändes på bål, dömda för att vara häxor – ett massmord möjliggjort av staten och kyrkan. I den nya dokumentärserien ”Häxmorden” gör journalisterna Moa Soltanian Magnusson och Gustav Asplund chockerande upptäckter om sin egen släkthistoria.

– Jag hade mina aningar om att jag hade släktingar som var inblandade häxprocesserna. Men när jag hittade dem och de fick namn och blev personer, var det ändå smärtsamt att inse vilket lidande de utsattes för, säger reportern Moa Soltanian Magnusson, som hittar tre kvinnor som anklagas för häxeri i sin släkt.

Genom jakten på vad som hänt Moa och Gustavs släktingar, en historia de delar med många andra svenskar, tar serien sig an vad som egentligen hände under Häxprocesserna – och hur det kunde gå så långt.

Var femte kvinna mördades i Torsåkers pastorat i Ångermanland, där Gustav Asplunds släkt härstammar från. I serien möter han släktforskaren Helena Bure Wijk. I ett unikt möte kommer de fram till att Gustavs anfader som nioåring pekar ut Helenas anmoder som häxa, vilket senare kommer leda till hennes avrättning. Men vem som är ättling till offer eller förövare ska grumlas till ytterligare när det dessutom visar sig att de var kusiner.

– Skräcken måste ha varit oerhörd för både de anklagade och för barnen, som säkert bevittnade avrättningarna. Hur man försonas efter något sådant, med varandra och med sig själv, är för mig ofattbart. Häxprocesserna är ett bevis för vad som kan hända om sanningen sätts ur spel, en gigantisk familjehemlighet där både offer och förövare lever vidare i oss som blev kvar, säger Gustav Asplund.

Serien består av åtta delar och första avsnitt sänds tisdag 29 juni kl 14.30. Därefter släpps ett avsnitt i veckan. Häxmorden finns även att lyssna på i Sveriges Radios app.

Om:

Gustav Asplund är radiojournalist med lång erfarenhet. Han har i många år varit producent och reporter för dokumentärprogrammet Verkligheten i P3, men även arbetat med flera P3 Dokumentärer och Kropp & Själ i P1, samt ligger bakom den hyllade P1-serien Borta för alltid.

Moa Soltanian Magnusson är redaktionschef på Filt och radioproducent utbildad vid Stockholms Dramatiska högskola. Hon har arbetat med radio och podd i över tio år, bland annat som producent för Kropp & Själ och Hungriga Hjärtan i P1, men även som reporter för P3 dokumentär och med fördjupande samhällsprogram inom Ekot.

Pressbilder:

Moa Soltanian och Gustav Asplund framför minnesstenen på Bålberget. Texten lyder "Här brann häxbål 1675. Män dömde, kvinnor dog. Tidens tro drabbar människan." Foto: Håkan Sjöberg

Gustav Asplund, foto: Mattias Ahlm, SR

Moa Soltanian, foto: Mikael Grönberg, SR

För ytterligare information, kontakta:

Gustav Asplund, producent och reporter
gustav.asplund@filt.se

0736-424226

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sr.se
073-773 54 10