Partiledardebatt

Hej då Stefan – nu är det valet som gäller

2:24 min
  • Riksdagens partiledardebatt blev en tack och adjö-föreställning för statsminister Stefan Löfven. Oppositionens partiledare ser redan förbi Löfven och höll valtal med appeller till väljarna att byta regering.
  • Flera partier lyfte pensionsfrågan och pensionärernas villkor, i pensionsfrågan finns oenighet både till höger och vänster.
  • I höstens mest brännande fråga, den om strandskydd och skog som kan skapa regeringskris, hördes idag inget närmande mellan Centern och Miljöpartiet.

Stefan Löfven kan säga hur många gånger han vill att han ska arbeta för fullt in i det sista. I praktiken blir den som berättat om sin avgång mindre betydelsefull, omgivningen börjar genast se personen som föredetting och blicka framåt, bortåt och förbi den som är på väg ut.

Men först en rejäl medalj, eller som i Löfvens fall många vänliga ord på vägen. Alla partiledare tackade av statsministern med vänliga ord som ofta lät som om de kom från hjärtat medan det i något fall hördes att det var rätt ansträngande att säga något vänligt till den man annars beskyller för allt ont i landet. Löfven returnerade vänligheterna med gott humör och egna artigheter.

Själva debatten dominerades av händelser som snart ligger bortom Stefan Löfvens kontroll.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson avgav det han kallade ett löfte: Sverigedemokraterna villkorar sitt stöd till en moderatledd regering med att få gehör för sina krav i pensionsfrågan. Åkesson ville dock inte precisera på vilket sätt pensionärerna ska få det bättre för att Ulf Kristersson ska få hans stöd. Han nämnde Sverigedemokraternas förslag att växla en del av arbetsgivaravgiften till pensionsavgift men ställde det inte som villkor.

Sen tidigare vill både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna göra en valfråga av att förbättra pensionerna. Att SD lyfter frågan gör att även Ulf Kristersson och Ebba Busch kommer att få många frågor om pensionerna i valrörelsen, därmed blir pensionsfrågorna tyngre än de brukar bli i svenska valrörelser. Sex partier har genom att samarbeta över blockgränsen om det svenska pensionssystemet framgångsrikt hållit den borta från valrörelserna. Det ser inte ut att lyckas denna gång.

Den mest brännande frågan i höst, den konflikt som skulle kunna skapa en ny regeringskris, gäller Centerns krav för att stärka skogsägares och strandtomtägares intressen. Detta fanns som en punkt i januariavtalet och var Centerns villkor för att ge Löfven förnyat understöd i somras.

Problemet var bara att Miljöpartiet inte var med på Löfvens löfte. För Miljöpartiet är frågorna om skog och strandskydd politiska kärnfrågor. Detta var dessutom andra gången Socialdemokraterna och Centern körde över MP - redan när januariavtalet slöts i januari 2019 ställdes miljöpartisterna inför fullbordat faktum och kunde inte påverka den uppgörelse som slutits mellan S och C.

Miljöpartiets syn på frågorna om skog och strandskydd kan liknas vid Vänsterpartiets engagemang för anställningsskyddet och hyresregleringen. Precis som Vänsterpartiet ser januariavtalet som en maktöverföring till förmån för arbetsgivare och fastighetsägare ser Miljöpartiet här en hotande maktöverföring från allmänheten och naturen till skogsägare och strandtomtsägare. En maktförändring som riskerar att bli permanent och mycket svår att rulla tillbaka.

Häri ligger regeringens svåraste utmaning i höst. Kan Miljöpartiet tvingas att acceptera en skogs och strandpolitik som Socialdemokraterna redan lovat Centern överlever regeringen till valet.