Historien om Djokovic från hemmaplan - antivaxare och serbisk nationalism

6:36 min
  • Under de senaste veckorna har det stormat om tennisstjärnan Novak Djokovic. Stjärnan, som inte vaccinerat sig mot covid-19, stoppades från att delta i Australian Open och utvisades från Australien.

  • Den här historien har skakat om hemlandet Serbien i grunden och väckt en gammal känd känsla till liv: att Serbien har Väst emot sig.

  • Hör reportage av Sveriges Radios korrespondent Filip Kotsambouikidis.

– Jag heter Drasko och är som alla andra här en av Noles supportrar.

Drasko Garcevic har fortfarande flås i lungorna när han kommer ut från tennisbanan inne på Novak Tennis Center i Belgrad. Som namnet antyder ägs tennisklubben av Djokovic-familjen.

– Jag vann! Så du är gl ad nu? Jag är för gammal för att bry mig…det är inte syftet…ciao ciao

Det var jag som vann, hojtar hans tennispartner innan han hoppar in i sin bil. Drasko på parkeringen, han snackar gärna om skandalen kring Nole, som Novak Djokovic kallas i Serbien.

Som alla andra här är han en beundrare av Djokovic, och han är upprörd över behandlingen tennisstjärnan fick i Australien.

– Det som hände i Melbourne var chockerande, att fängsla, förnedra, och sen utvisa Djokovic var skamligt.

Historien kring Novak Djokovic har många turer. Den serbiska världsettan reste för ett par veckor sen till Australien för att spela Australien Open. Vid seger hade han blivit den spelare som på herrsidan vunnit flest Grand-slam-titlar, 21 stycken, och blivit historisk

Kruxet var att Djokovic inte velat vaccinera sig mot covid-19, men han trodde av allt att döma att han kunde få spela ändå. Han hade fått ett så kallat medicinskt undantag av tävlingsarrangören och delstatsregeringen och kom också med planet till Melbourne.

Men väl i Australien stoppades Djokovic av gränspolisen, sattes i karantän, och efter en lång och extremt uppmärksammad juridisk och politisk process - där även Djokovic kritiserades för en del misstag - beslutade den australiske inrikesministern att utvisa världsettan.

Serbiens regering rasade, serbiska medier och vanliga serber likaså. Många här anser att Djokovic gjordes till en bricka i ett inrikespolitiskt spel, eftersom covidfallen ökar snabbt i Australien och landet snart går till val. Djokovic blev ett offer.

En annan vanlig uppfattning i Serbien, som även regeringsföreträdare gett utryck för, är att Djokovic behandlades illa på grund av sin härkomst. I Serbien uppfattar många att man har västliga regeringar och medier emot sig. Att väst tar varje chans att svartmåla Serbien – och det går tillbaka till kriget på Balkan och Natos bombningar av Belgrad under Kosovokriget.

Det börjar regna och vi hoppar in i Draskos bil. Han anser, att inget positivt från Serbien tillåts i vad han kallar Nato-världen.

– Inget positivt från Serbien tillåts i Nato-världen. Tyvärr ve rkar det som att Serbien fortfarande är skyldigt något till Nato-världen, en skuld vi betalar genom att man demoniserar vårt land och vårt folk.

– Om det var Rafa Nadal som…nej, nej, det skulle al drig hända, såklart!

Hade de rört sig om någon annan tennisstjärna, som Rafael Nadal, hade han aldrig behandlats så i Australien, anser Drasko. Men, Nadal är ju vaccinerad. Hade inte allt bara gått att undvika om Djokovic också tagit sprutan?

– Det är det som västmedia försöker få det till. Faktum är att för sitt deltagande i Australian Open hade Dokovic ett giltigt undantag.

Här i Serbien är befolkningen delad vad gäller vaccinfrågan, ganska exakt hälften har tagit två sprutor. Att avstå är betydligt mindre kontroversiellt här än i Sverige, och kritiken mot Djokovic beslut att inte vaccinera sig har i princip helt uteblivit – i stort sett alla offentliga röster har slutit upp bakom stjärnan.

– Jag bryr mig inte så mycket om någon är vaccinerad eller inte, säger studenten Oruc Krcag.

När Novak Djokovic behandlas illa så känns det som att även vi behandlas illa, säger han.

– Han är den som representerar oss bäst och när något dåligt händer för honom känns det som att det sker även för oss.

– Serbien är ens stolt sportsnation. Vi identifierar oss med, och lever oss in i våra idrottsstjärnors med- och motgångar, det säger tennisjournalisten Sasha Ozmo när vi ses utanför hans hem i utkanten av ett snöigt Belgrad.

Lite motvilligt ställer han upp på intervjun, han har gett över 100 stycken till lokala och internationella medier de senaste veckorna – och han är lite sur på hur han citerats i västmedier som New York Times, berättar han. De har rest till Serbien med en redan färdig berättelse, att den ovaccinerade Djokovic är knäpp och att serberna som stöttar honom är ännu knäppare säger han.

– Jag är så trött på Djokovic-grejen, jag gör inga fler intervjuer sen, inte en chans, säger han.

Han påpekar att även Djokovic gjort misstag. Men även han anser att världsettan behandlats orättvist, och det är det som den serbiska allmänheten reagerat mot.

– Australien kunde ha sagt: vi gör inga undantag - om du inte är vaccinerad är du inte tillåten att delta, men att ge honom ett visum (…) och sen behandla honom såhär är oförlåtligt.

Även Sasha Ozmo anser att behandlingen av Djokovic i Australien har att göra med var han kommer ifrån.

– Lek med tanken, säger han, att en brittisk tennisstjärna landade i Ryssland och behandlades på det här sättet- hur hade mediebevakningen sett ut då?

Den stora frågan är vad som händer nu. Medan Djokovic vilar upp sig i Montenegro spekuleras det i om han kommer stoppas från fler tävlingar. Eller om han till slut ger efter och vaccinerar sig.

– Det är miljondollarfrågan, jag vet inte, vi kan bara spekulera.

– Jag hoppas han vaccinerar sig, annars ser det ut som att han inte kommer få spela nån mer stor turnering, säger Sasha Ozmo.

Drazko Garcevic, utanför tennisklubben, hoppas att Novak Djokovic aldrig mer sätter sin fot i Australien.

– Jag hoppas att de aldrig mer får se den bäste genom tiderna på sin mark – för de förtjänar honom inte.