Idrotten och corona

Historisk minskning i idrottsaktivitet bland unga

1:53 min
  • Idrottsaktiviteterna bland barn och unga minskade med tio procent mellan 2019 och 2020, visar riksidrottsförbundets preliminära sammanställning av de deltagartillfällen som idrottsföreningarna rapporterar in.
  • "Vi har aldrig varit i närheten av den minskningen och den minskningen kommer ju få ett pris" säger riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
  • Skillnaden är stor mellan enskilda idrotter. Inomhusidrotterna minskar med i snitt 20 procent medan utomhusidrotter klarat sig bättre.

P1-programmet Kaliber har tagit del av Riksidrottsförbundets preliminära sammanställning av de deltagartillfällen som idrottsföreningarna rapporterar in för att få statligt lokalt aktivitetsstöd. Det ges till föreningar som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7–25 år och verksamhet för idrottare med funktionsnedsättning oavsett ålder.

Inte något år sen stödet infördes i början av 70-talet har nedgången varit så stor som den var förra året. Deltagartillfällena ökade smått mellan 2018 och 2019 – för att sedan dyka under 2020.

Utvecklingen för de 10 största idrottsförbunden sett till antal rapporterade deltagartillfällen.
Fotboll +-0%
Innebandy -21%
Ishockey -9%
Gymnastik -24%
Handboll -23%
Ridsport -3%
Basket -19%
Simidrott -7%
Budo och Kampsport -37%
Tennis +-0%

Idrottsförbund som organiserar kampsport:
Budo och Kampsportförbundet -37%
Judo -36%
Boxning -36%
Brottning -32%
Karate -28%
Taekwondo -28%