Hjälp med Melodikrysset

Melodikrysset på nätet ska fungera på dator, surfplatta och mobiltelefoner, men ibland blir det ändå problem. Här har vi samlat vanliga frågor och svar.

Hur skickar jag in min lösning?

För att din lösning ska räknas måste du skicka in krysset antingen via Melodikryssets app, per post eller via formuläret här på vår sajt enligt anvisningar. Du kan inte mejla in ditt svar vare sig med länkar eller bilder. Då är du tyvärr inte med i dragningen.

Kryssplanen har konstiga gråa fält och stämmer inte med det som läses upp

Pröva att trycka control och 0 (noll) samtidigt för att återställa den zoomning du troligen gjort.

För en del besökare med Internet Explorer verkar ctrl och 0 inte fungera. I så fall kan du gå in under kugghjulet uppe till höger i din webbläsare och se efter att det står "Zooma (100%)". Står det något annat så klicka på "Zooma in" eller "Zooma ut" så att det blir 100 %.

Hur byter jag mellan lodrätt och vågrätt?

Du kan förflytta dig med pilarna eller genom att klicka på önskad ruta med musen eller fingret. Byt mellan lodräta och vågräta rader med mellanslag eller, på pekskärm, genom att klicka en gång till med fingret. Radera med backspace eller deletetangenten.

Jag har sparat krysset - hur hittar jag det sedan?

Om krysset har sparats korrekt så ser du de bokstäver du har fyllt i när du laddar om sidan eller går in på kryssplanen vid ett senare tillfälle. Detta är till för dig som inte har möjlighet att lösa hela Melodikrysset på en gång.

Det är alltså bokstäverna du har skrivit in i rutorna som du sparar. När veckans kryssplan ersätts av ett nytt Melodikryss, försvinner det sparade.

Kan jag spara eller skriva ut mitt kryss för att jämföra med den rätta lösningen?

Du kan skriva ut sidan och få ett läsligt kryss med vissa webbläsares utskriftsfunktion (ctrl + p), medan det fungerar mindre bra i andra webbläsare.

Du kan annars ta en skärmdump av sidan genom att t ex på PC klicka PrintScreen och sedan klistra in bilden (Ctrl+v) i något program, t ex Word. Därefter kan du antingen skriva ut bilden eller spara den på din dators hårddisk.

Hur skriver jag ut tomma kryssplaner?

På samma sida som kryssplanen finns en knapp under krysset, Skriv ut våra kryssplaner, där du hittar tomma kryss. Där finner du föregående och veckans kryss och kryssplaner för ett par veckor fram i tiden.

Jag kan inte ändra en ifylld ruta - varför?

Vi har sett att man inte kan klicka med musen på själva bokstaven för att ändra i Internet Explorer. Om man däremot klickar strax bredvid går det bra.

Var finns utskrift för tidningar eller som högupplöst kryss?

Här hittar du sidan där det högupplösta krysset (PDF) finns som bl a tidningar använder sig av.

För vilka webbläsare ska krysset fungera?

Den nya lösningen bör fungera för följande webbläsare.

Webbläsare på Windows:

 • Internet Explorer 9+
 • Crome 27+
 • Firefox 21+
 • Opera 14+

Webbläsare på Mac OS:

 • Safari 6+
 • Firefox 21+
 • Chrome 27+

Webbläsare på Linux:

 • Firefox 24+
 • Chrome 27+

Webbläsare på iOS 5+:

 • Safari 4+
 • Chrome 27+

Webbläsare på Android 2.3.3+:

 • Browser 2.3+
 • Chrome

Webbläsare på Windows Phone 7.5+:

 • Internet Explorer

Om du har en äldre webbläsare kan du behöva uppdatera den för att kryssplanen ska fungera felfritt.

Problem med Å, Ä, Ö?

Om du t.ex. har ett engelskt tangentbord kan du använda , . och / istället.
, = Å . = Ä / = Ö

Krysset syns inte alls

Kryssplanen ligger utanför sverigesradio.se och är inlänkad på vår sida. Du kan få problem med kryssplanen om dina säkerhetsinställningar inte accepterar innehåll som länkas in från en annan sida. Testa att gå till adressen https://sr.korsord.se/html5/

Melodikrysset som app för smartphone

Du kan också ladda ner vår Melodikrysset-app för telefonen och lösa krysset från den. Appen finns för Android och Ios.

"Fel kryss" (torsdag till lördag morgon)

Eftersom kryssplanen på sverigesradio.se uppdateras natt mot torsdag, är den kryssplan du ser torsdag - lördag morgon (innan det nya Melodikrysset finns ute för efterhandslyssning) "fel". Det stämmer alltså inte med det senaste avsnitt du kan lyssna på. Från lördag (ungefär en halvtimma efter sändningens slut) till onsdag, ska däremot kryssplan och ljud stämma.

Medan krysset sänds under lördagen, oftast klockan 10.03-11.00, ska du alltså inte lyssna på "senaste avsnittet", utan direkt på P4 (via FM eller webben).

Kan jag lösa äldre kryss?

På hemsidan finns det äldre kryss för utskrift, men inga kryssplaner som går att fylla i digitalt. Den funktionen finns däremot i Melodikryss-appen.

Här hittar du instruktioner för hur du hittar äldre kryssplaner från 2017 och framåt.  

Andra problem med krysset?

Har du problem som du inte får hjälp med på den här sidan, så kontakta oss gärna på vårt supportforum.

Hittar du inte det svar du söker via sidan ovan? Kontakta lyssnarservice. De svarar på frågor om Sveriges Radio via telefon och e-post.
Öppettider: helgfri måndag-fredag 10:00-15:00.

Ring 08-784 84 84 eller mejla lyssnarservice@sverigesradio.se