Högre risk för män att bli sjuka och dö med covid-19

2:37 min

Fler män än kvinnor blir svårt sjuka av covid-19, och fler män dör. Risken att dö i medelåldern är fyra gånger större för män än för kvinnor. Det visar en ny svensk studie.

Just nu vårdas över 400 coronasmittade personer med intensivvård på sjukhus. Medianåldern är 63 år och mer än 70 procent av dem är män. Så har det varit under hela pandemin. Fler män än kvinnor blir svårt sjuka av coronaviruset.

Det är också fler män än kvinnor som dör med covid-19. Skillnaden är störst i medelåldern, för personer i åldern 50 till 64 år. Där är risken att dö fyra gånger högre för män än för kvinnor. Det visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Stockholm. Forskarna har studerat personer som vårdats på sjukhus, och som har dött, i Stockholm. Det rapporterar Ekot.

Enligt rapporten så beror det på biologiska skillnader mellan könen. Kvinnor har bättre immunförsvar, menar forskarna. Det kan bero på hur hormonerna östrogen och testosteron påverkar immunförsvaret. Det säger en av forskarna till tidningen Dagens Nyheter. Men andra studier visar också att kvinnor är bättre på att söka vård och att följa rekommendationerna från myndigheter.