Högst 500 besökare i stora butiker

3:38 min

Folkhälsomyndigheten vill att stora butiker ska ha högst 500 besökare samtidigt. Det spelar ingen roll hur stor butiken är. Och butiker måste se till att besökarna handlar ensamma. Det här är för att minska trängseln ännu mer, nu när smittan ökar.

Det finns redan en regel om hur många besökare butiker får ha. Varje besökare måste ha 10 kvadratmeter att vara på. En butik som är 50 kvadratmeter stor får alltså ha 5 besökare.

Nu vill Folkhälsomyndigheten ändra regeln så att det aldrig får vara mer än 500 besökare. Oavsett hur stor butiken är. Det påverkar stora butiker som till exempel Gekås i Ullared och Ikea. Folkhälsomyndigheten vill att den nya regeln ska börja gälla på lördag den 6 mars.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är risk att besökare samlas vid ingångar och kassor till exempel. Då kan det bli trängsel ändå, trots att butiken är så stor. Därför ändrar de regeln.

– Vi ser att det där är en miljö som behöver regleras ytterligare. Det finns rapporter om att det blir väldigt mycket folk som samlas i de här väldigt stora affärerna. Och att det kan bli trängsel i delar av dem. Och det är miljöer som är oroande, och därför så behöver vi skärpa regleringen av dem ytterligare, säger Anders Tegnell.

Gekås i Ullared är en jättestor butik som säljer billiga varor. Butiken får ta in högst 3 100 besökare idag, eftersom butiken är så stor. Redan idag tar de in färre besökare, så att varje person har nästan 20 kvadratmeter att vara på.

Den nya regeln gör att Gekås bara får ta in 500 besökare samtidigt. Det är ologiskt, tycker chefen Patrik Levin. Kunderna har väldigt mycket yta att vara på, eftersom butiken är så stor. Nu får de personerna gå till andra butiker istället, där ytan är mindre. Det säger han till P4 Halland.

– Det innebär ju att de övriga tusentals kunderna som vi hade haft här i vanliga fall, de får ju gå någon annanstans och trängas. Eftersom att vi hade ju kunnat ha 20 kvadratmeter per kund,men det kommer ju vara svårt att kunna erbjuda det någon annanstans.

Folkhälsomyndigheten vill också att folk ska gå och handla ensamma, så att det inte blir onödigt mycket människor i butiker. Man ska alltså inte gå och handla tillsammans med andra personer. Det här har länge varit en rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Nu vill de också att butikerna och köpcentrumen ska göra mer för att besökarna ska handla ensamma. Till exempel ha mer tydlig information om det.