Hon cyklade runt hela jordklotet på 3 år

1:42 min

Fredrika Ek har cyklat runt hela jordklotet. Det tog nästan tre år. Hon ville göra det för att samla in pengar till kvinnor som har det svårt. Ingen svensk har cyklat så långt förut. Nu vill Fredrika Ek berätta om sin resa för andra.

Fredrika Ek började cykla på den internationella kvinnodagen, den 8 mars, 2015. Hon kom hem igen 1042 dagar senare. Då hade hon cyklat genom länder som Iran, Peru och Uzbekistan. Under resan ville hon samla in pengar till en speciell organisation. Den hjälper kvinnor som har det svårt.

När hon cyklade lärde hon sig mycket om världen och hur andra människor lever. Nu berättar hon om resan på olika platser i Sverige.

Många tror att hon är en person som bara gillar äventyr, berättar Fredrika Ek för P4 Västmanland. Men så är det inte. Det är viktigt att resa för att lära sig om människor och deras liv och kultur, säger hon. Hon berättar om ett besök på ett 5 000 meter högt berg i Peru. Även där såg hon vanliga människor som levde helt vanliga liv.

– Men sen när man är uppe  på de här bergspassen, ja då träffar man ju på småungar och tanter som är på väg hem med sina alpackor, en helt vanlig tisdag.