Parasport

Hon har skrivit en ny bok om parasport

3:01 min
  • Författaren Ann-Charlotte Ekensten har skrivit boken "Fakta om Parasport". 
  • Parasport är olika idrotter som funkar när man har en funktionsnedsättning och det kan vara extra viktigt att komma igång och röra på sig nu, menar författaren. 
  • "Kan man inte träna så kanske man i alla fall kan gå utomhus och promenera när man känner sig deppig under pandemin", säger författaren Ann-Charlotte Ekensten. 

Nu finns en ny bok om parasport. Det är författaren Ann-Charlotte Ekensten som har skrivit boken. Hon berättar att hon känner en del paraidrottare:
– Jag känner ganska många som håller på med olika parasporter. Bland annat så tränar ju min dotter simning. Hon heter Malin och är 15 år och hon har Downs syndrom, säger Ann-Charlotte Ekensten.

Kan vara en sport som har gjorts om lite

I boken "Fakta om Parasport" kan man läsa att parasport är olika idrotter som funkar när man har en funktionsnedsättning:

Ann-Charlotte Ekensten läser lite ur boken:

En parasport kan vara vilken idrott som helst
som ändrats lite för att fungera för alla.
Det kan också vara en idrott som skapats för att bli en parasport".

Några exempel på parasporter

– Simning passar ju många, där har man många olika klasser för olika funktionsnedsättningar. Mattcurling är ju en annan sport och Boccia, det är den största paraidrotten som vi har i Sverige och där kan man ju både träna och tävla i många olika klasser beroende på vilken funktionsnedsättning man har, säger Ann-Charlotte Ekensten.

Vilka är den här boken till för?
– Ja, den är till för personer som vill lära sig mer om parasport. Det finns många människor som inte ens vet att det finns parasporter. Boken är skriven på lättläst svenska, så jag tänker att den kan funka för många att läsa.

Funktionsnedsatta hårt drabbade

Nyligen visade en rapport från myndigheten Socialstyrelsen att många personer med funktionsnedsättning har blivit mer ensamma och isolerade nu under coronapandemin. Dagliga verksamheter och träningar har ställts in och många har tvingats vara mycket hemma på sina boenden. Därför passar det extra bra med en bok om parasport just nu, menar Ann-Charlotte Ekensten:
– Och det gäller verkligen att komma igång igen, så fort det finns möjlighet att träffas och träna igen. Kan man inte träffas och träna så kan man kanske i alla fall gå ut och promenera eller göra något annat för att röra på kroppen. Så det är ett bra tips för alla som börjar känna att: Jag börjar bli lite deppig. Det är verkligen att komma ut och gärna tillsammans med någon annan så att man kan prata också. Jag tycker att den här boken blir ännu viktigare nu om man inte har kunnat träna under pandemin. Det är ju lite push att komma igång igen och då kan ju den här boken både inspirera och tipsa om olika idrotter som man kan pröva på, säger författaren Ann-Charlotte Ekensten till Klartext.