Tisdag 22 juni 2021

Hon har tonsatt Marie Curies liv

Många känner nog till Marie Curie för hennes vetenskapliga arbete, men få känner till hennes personliga livshistoria. Genom brev och dagboksanteckningar och egenkomponerad musik har konstnären Camilla Ringquist gjort en föreställning om Marie Curies liv och öde.

– Jag insåg att hon har haft ett väldigt dramatiskt och fascinerande liv och jag bara kastade mig in i hela den här Curie-familjen, som jag har levt med i nästan fyra år, berättar Camilla Ringquist för programledare Pernilla Eskilsdotter.

I föreställningen som ges ut i ljudboksform har Camilla Ringquists inläsning av berättelsen om Marie Curie varvats med Camillas specialskrivna pianosvit "Curie". Historien berättas genom Marie och Pierre Curies yngsta dotter Ève, som var pianist, författare och journalist.

– Den här pianosviten blir lite Èves röst. Fiolen är Maries röst och cellon är Pierres. Sen har jag försökt få in lite folkloristiskt inslag efter som jag är svenska och de kom till Sverige för att hämta Nobelpriset. Även lite slaviska tongångar eftersom Marie är polska, säger Camilla.

Camilla Ringquist har under de senaste åren kommit familjen Curie väldigt nära och lärt känna en annan sida än den starka, modiga och strukturerade forskaren Marie.

– När man läser de här dagböckerna och breven så framstår också en helt annan personlighet. Väldigt känslig och hon hade långa depressioner faktiskt. Men det är väl ofta så att när man är med om svårigheter så stärks man av det också, säger Camilla.

I ljudklippet kan du höra en bit ur Camilla Ringquists inläsning och ett par avsnitt ur hennes pianosvit Curie och det är förutom Camilla på piano, även Karin Hellqvist på fiol, Emeli Jeremias på cello och slagverkaren Elias Ringquist som spelar.