Vård

Hon larmade när rutinerna brast – kallades illojal

2:32 min
  • Vårdpersonal har rätt att slå larm i media om missförhållanden.
  • Men när vårdbiträdet Stine Christophersen gick ut offentligt och berättade om brister i smittskyddet på äldreboendet där hon jobbar, kallades hon till vårdkoncernen Attendos huvudkontor och fick veta att hon varit illojal och skadat företaget.
  • Efter att Ekot berättat att det finns dolda inspelningar från mötet drar Attendo tillbaka erinran.

Vårdbiträdet Stine Christophersen säger att hon rent moraliskt kände sig tvungen att slå larm.

– Jag trodde att vi kunde rädda liv där inne. Hur ska jag kunna leva med mig själv efteråt om jag inte gjorde något, det var ju människoliv som stod på spel.

Våren 2020 sprids coronasmittan på äldreboendet Sabbatsbergsbyn som drivs av Attendo.

Vårdbiträdet Stine Christophersen menar att smittskyddet brister. Hon slår först larm internt, och sedan i tidningen Expressen.

Kort efter att artikeln publicerats kallas hon till Attendos huvudkontor och hon slår i hemlighet på inspelningsfunktionen i sin mobiltelefon.

– För de grejerna du gått ut och sagt i media som vi tycker har skadat företaget och som har varit osanning i många fall. Du kommer få en erinran av oss på grund av de grejerna, för vi tycker att du har skadat företaget, säger HR-specialisten på mötet. 

Stine Christophersen får en skriftlig erinran. Attendo menar att hon agerat illojalt och skadat företaget och ser allvarligt på det inträffade.
 
– Det är så illojalt tycker vi. De osanningarna du gått ut med, säger HR-specialisten på inspelningen.

– Mmm, svarar Stine.

– Så för det får du en erinran, säger HR-specialisten.  
 
I erinran framgår att om hennes illojala beteende upprepas kan det leda till uppsägning. 

– Skulle du göra samma sak skulle du få en till. Det kan jag säga till dig direkt. Det är faktiskt frivilligt att jobba hos oss.

Vårdpersonal i offentligt finansierad vård har meddelarskydd. Det innebär att arbetsgivaren inte får vidta åtgärder mot den som medverkat i media. Det är en del av patientsäkerheten.

– Man kan uttrycka det som så att yttrandefriheten trumfar lojalitetsplikten, säger Nils Funcke, som är expert på yttrandefrihet.

På mötet antyder vårdbiträdet Stine Christophersens chef att Stine kanske kan byta jobb. Och Attendos representant från personalavdelningen på huvudkontoret Petra Lindhe håller med.

– Men det är ingen som tvingar dig att jobba hos oss heller.

– Du kanske vill jobba på en annan verksamhet, säger HR-specialisten.

Nils Funcke igen:

– Du kanske ska jobba någon annanstans istället va? Och då börjar man tangera ett förbud mot repressalier för den som använt sin yttrandefrihet.

Kort efter att Ekot berättat att det finns dolda inspelningar från mötet drar Attendo tillbaka erinran och ber vårdbiträdet Stine Christophersen om ursäkt.