Fotboll

Hoppade av fotbollsturnering för att söka asyl – drömmer om eget lag

10 min

För snart fyra år sen spelades fotbollsturneringen Conifa World Football Cup i Östersund. Fotbollslaget från Darfur försvann då från turneringen.

Conifa cup är en turnering för nationer och etniska minoriteter som inte är egna stater och därför inte med i FIFA. Till exempel Sápmi, Irakiska Kurdistan och Abchasien. När Conifa spelades här i länet, arrangerat av just Sápmi, så blev det en del rubriker när fotbollslaget från Darfur försvann från turneringen. De här spelarna sökte sen uppehållstillstånd i Sverige och fick det för ett och ett halvt år sen.

– Vi hade den här idén tidigt. Sverige var det bästa landet, vi är flyktingar överallt, det spelar ingen roll var vi är, säger en av spelarna, Moubark Abdallah.

Nu har de fått uppehållstillstånd i Sverige och drömmer om att starta ett eget fotbollslag som kan spela i det svenska spelsystemet.

– Det var svårt i början, vi hade inte spelat på gräs tidigare men nu är vi bättre. Vi ska fortsätta spela och tävla och utvecklas, drömmen är Allsvenskan, säger Bishara Abdirhman.

Vad ska det nya laget heta?

– Det ska absolut heta Darfur United, skrattar Moubark Abdallah och Bishara Abdirhman.