Hot mot präst som delar ut mat till hemlösa

5:26 min
  • I Brasilien har pandemin slagit hårt mot de allra mest utsatta i samhället.
  • Vår utsända Sara Sundberg rapporterar från Sao Paolo där hon bl.a. träffat en präst som i nära 40 års tid delat ut mat och basvaror till hemlösa.
  • Situationen har förvärrats och idag kan över 1000 personer dagligen söka hjälp av kyrkan för att få i sig en bit mat.

När mässan är slut och nattvarden är tagen rullar prästen Julio Lancellotti iväg en kundvagn med bröd. Efter honom går ett ekipage som också släpar på mat, eller kläder. Förutom att sprita händerna noga innan oblaten delas ut, och förutom att ta på sig en stor mask med rosa sidofilter i skydd mot viruspartiklarna, är den här rutinen nästintill densamma som för flera decennier sen. I mer än 36 år har Julio Lancellotti delat ut mat och andra basvaror till hemlösa i Sao Paulo.

Situationen för människor på gatan var redan hemsk och dramatisk, tortyrliknande, men den har blivit värre med pandemin säger Julio Lancellotti. Han berättar att folk måste välja mellan att äta eller att bo, att många lever på gatan för att på så vis vara säkra på att ha råd med mat.

Efter att ha rullat kundvagnen några kvarter och sen in på en gata där tälten radar upp sig utanför lokalen där maten ska delas ut börjar förberedelserna. Innan pandemin kom det runt 800 personer om dagen berättar volontärer. Nu kan det komma så många som 1 200 personer.

38-åriga Marcia Maria Valencia är en av dem som tar emot en brödbit, och en kopp varm choklad den här morgonen. Strax innan pandemin blev hon hemlös på grund av våld inom familjen berättar hon. I samma veva förlorade hon sitt jobb, och sen dess bor hon på ett härbärge för kvinnor. Hon kommer till lokalen där Julio Lancellotti delar ut mat i princip varje dag.

- Jag kommer hit för att äta, få lite bröd, för annars lägger jag alla pengar jag får in under dagen på mat, säger hon.

Hon tjänar lite mindre än motsvarande 70 svenska kronor om dagen på sitt jobb, som är att dela ut flygblad. Hon visar upp sin ryggsäck. Den har hon fått härifrån, och hon berättar att de till och med delar ut solkräm och att det verkligen underlättar för någon som tvingas jobba ute i solen om dagarna. Och underkläder. Att få det gör stor skillnad för en person på gatan, säger Marcia Maria Valencia.

En bit bort dricker 57-åriga Penha Aparecida Salvador sitt morgonkaffe. Hon har sett hur pandemin drivit upp priserna på mat i Brasilien.

- För låginkomsttagare är det jättetufft, säger Penha Aparecida Salvador. Hon har haft tur de senaste månaderna.

Efter att ha varit hemlös i flera år har hon fått flytta in hos en kompis, och hon har till och med fått ett jobb som städare i en park, berättar hon. Men Penha Aparecida Salvador tycker att rikare människor betraktar henne som mindre värd när hon städar, och hon menar att det brasilianska samhället generellt ser ner på fattiga.

Den bilden delas av prästen Julio Lancellotti, som beskrivs som de fattigas ärkebiskop. När det började fästas stenbumlingar i marken under broar i Sao Paulo så att hemlösa inte längre kunde sova där - då dök Julio Lancellotti upp. Det dröjde inte länge innan den 72.årige prästen blev viral; bilder på när han förstörde stenarna med en slägga i handen spreds fort på sociala medier.

Men hans engagemang har ett pris. Han utsätts ständigt för påtryckningar, anklagelser om fake news och dödshot, berättar han. Enligt Julio Lancellotti kommer hoten från bland annat neokonservativa eller högerextrema politiska grupper, eller från folk som inte vill få slut på fattigdomen.

När frukosten är utdelad tar Julio Lancellotti och församlingens volontärer och packar ihop och rullar tillbaka vagnarna till kyrkan. Om några timmar är det dags för lunch. Sen middag. Och sen om igen. Dag efter dag. Bara på lördagar har verksamheten uppehåll.

Julio Lancellotti dröjer några sekunder efter att han får frågan om hur länge han kommer fortsätta. Sen svarar han: tills döden kommer, och jag hoppas att den inte dröjer för länge.