Hotet mot Sverige har ökat enligt Säpo

2:18 min

Idag kom Säpo, säkerhetspolisen, med sin årsrapport. Säpo säger att Rysslands invasion av Ukraina kommer påverka säkerheten i Sverige. Det finns också hot från andra länder och från våldsamma extremister.

Rysslands invasion av Ukraina har gjort säkerheten sämre i området nära Sverige. Det kommer att påverka Sverige i flera år framöver, enligt Säpo.

Även i år är det Ryssland, Kina och Iran som särskilt hotar Sverige, skriver Säpo.

Samtidigt finns det fler ungdomar i Sverige som har extrema åsikter, enligt Säpo. Ungdomarna lockas av högerextremister som skriver mycket propaganda på internet. Där läser ungdomarna texter med extrema åsikter, eller ser på filmer som uppmanar till våld. Det har blivit vanligare. Säpo tror att barn och unga kan lockas att gå med i högerextrema grupper som vill göra terroristbrott.

Fredrik Hallström är en chef på Säpo. Han säger till Ekot att många nås av propagandan från högerextremister som finns på internet.

– Den här har en enorm räckvidd. Men den har också en enorm träffyta på många fler.

Ett annat hot som Säpo skriver om är de personer som kan hota säkerheten i Sverige, men som inte kan utvisas. Det kan bero på att de till exempel riskerar tortyr i hemlandet. Eftersom de inte kan utvisas, blir de fler och fler i Sverige. Därför är detta också ett allt större säkerhetshot, enligt Säpo.