SÄKERHET

Hotkampanj mot Sverige – uppmanar till terrordåd

2:00 min
  • Länets kommuner har blivit informerade om att en stor påverkanskampanj mot Sverige pågår just nu, där konton kopplade till våldsbejakande islamska organisationer sprider falsk information om att svenska kommuner och myndigheter kidnappat barn.

  • Enligt myndigheten för psykologiskt försvar så inleddes kampanjen den 28 december, men den har eskalerat under senaste veckan. Informationen sprids i arabisktalande kanaler med miljontals följare där det i kommentarsfälten även kommer uppmaningar om terrordåd och hot mot svenska myndigheter.

  • "Den senaste veckan har det eskalerat kraftigt och i kommentarsfält så kommer uppmaningar om terrorattentat eller hot riktat mot myndigheter och deras utövning.", säger Mikael Tofvesson som är operativchef på myndigheten för psykologiskt försvar.

– Det gäller hela Sverige i dagsläget, det är både kommuner och socialtjänst som blivit påhoppade och angripna i den här kampanjen.

Eftersom det är en pågående kampanj som pågår mot Sverige vill Mikael Tofvesson inte gå in på hur myndigheten för psykologiskt försvar arbetar för att bemöta den, det är också oklart med vilket syfte som den falska informationen sprids. Men myndigheten för psykologiskt försvar ser allvarligt på hoten som framkommer.

– Just nu samverkar vi med ett visst antal myndigheter för att reda ut vad som behöver göras och vilka motaktiviteter som behöver planeras fram. Vad det kan vara i detalj vill jag inte gå in på då vi är utsatta för en koordinerad attack, säger Mikael Tofvesson.