Hovrätten ska bestämma om en mamma dödade sin treåriga dotter

3:38 min

Förra året dog en treårig flicka i sitt hem i Norrköping. Tingsrätten dömde flickans mamma för brottet vållande till annans död. Nu ska hovrätten döma i fallet.

I januari förra året dog en treårig flicka i sitt hem. Flickans föräldrar använde droger. Därför bodde flickan i ett familjehem sedan hon var nyfödd. Mamman i familjehemmet kallade henne för "Lilla hjärtat". Därför kallas hon ofta i media för "Lilla hjärtat". Tio månader innan hon dog hade hon flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar. De hade sagt till socialtjänsten att de inte använde droger längre.

Flickan dog av en skada i huvudet och av undernäring. Det betyder att hon fick för lite mat. Men hon hade också droger i kroppen. Rättsläkaren menar att hon kan ha dött av drogerna också. När polisen hittade flickan hade hon legat död i ett dygn. Det skriver nyhetsbyrån TT.

Båda föräldrarna misstänktes för brott, men flickans pappa dog i häktet. Flickans mamma dömdes för brottet vållande till annans död. Tingsrätten ansåg att hon var skyldig till att flickan dog. Hon dömdes också för narkotikabrott. Straffet blev fängelse i ett år och nio månader.

Både mamman och åklagaren överklagade domen till hovrätten och idag började rättegången. Mamman vill bli friad från straff. Hon säger att flickan dog av en olyckshändelse. Men åklagaren vill att mamman ska dömas för mord eller grov misshandel. Då blir straffet högre. Båda sidor har nya bevis, som foton från lägenheten och mail från Socialtjänsten. Det rapporterar Ekot och tidningen Dagens Nyheter.

Det blev en stor debatt i media och i politiken när "Lilla hjärtat" dog. Regeringen vill ändra lagen så att barn som placeras i familjehem ska få mer skydd. Förslaget kallas "Lex Lilla hjärtat."