Barnvåldtäkt

Hovrättsförhandling dröjde – man misstänks nu för nya sexualbrott

2:51 min
  • Den man som häktades misstänkt för en våldtäkt mot barn söder om Stockholm i helgen var på fri fot i väntan på att en fängelsedom om sexualbrott mot barn skulle vinna laga kraft, visar Ekots granskning.
  • Mannen hade överklagat domen till hovrätten och var i frihet i mer än ett år i väntan på besked från domstolen.
  • Målsägandebiträdet Maria Robinson: ”Det är inget annat än oacceptabelt”

I december 2019 dömdes mannen till ett och ett halvt års fängelse för flera sexualbrott mot barn. Mannen hade kontaktat totalt 17 barn i 8-13 års ålder på sajter som exempelvis Moviestarplanet och förmått dem att ta vidare kontakt med honom via Skype, där ett stort antal sexualbrott sedan begicks. I ett fall handlade det om våldtäkt mot barn.

Ett par veckor efter utfallet i tingsrätten, i början av förra året, överklagade mannen domen till Svea Hovrätt. Men ännu i dag har inga förhandlingar hållits i målet där. Planen, som beslutades redan i oktober förra året, är att ärendet ska upp i hovrätten först i september i år.

Under hela den här perioden som målet handlagts av hovrätten har mannen inte varit häktad, utan på fri fot - trots fängelsedomen, visar Ekots granskning.

Och i helgen greps han misstänkt för våldtäkt mot barn. Våldtäkten ska ha ägt rum utomhus i torsdags i ett skogsparti i Salems kommun söder om Stockholm och offret ska vara en pojke. Enligt uppgifter till Ekot ska mannen ha tagit kontakt med pojken via Snapchat.

– Det är inget annat än oacceptabelt. Nu när det här kommer till kännedom så kommer det säkert riva upp alla sår ännu mer för de målsäganden som jag företrätt, och att mannen nu fått möjlighet att begå nya övergrepp, säger målsägandebiträdet Maria Robinson.

Åklagaren i det här ärendet är samma åklagare som i det tidigare fallet från 2019. Tobias Kudrén, som han heter, vill inte ställa upp på intervju i Ekot men säger i en kommentar att anledningen till att han inte begärde mannen häktad var dels för att inga av gärningarna var färska - de hade inträffat 2013-2014 - och dels för att han var ung när brotten inträffade. I några av fallen var han 17 år, i andra 18 år. Han säger också att tingsrätten gjorde en egen bedömning angående häktningen.

Hovrättspresident på Svea Hovrätt, Anders Perklev hade, när Ekot kontaktar honom, inte hört att mannen vars hovrättsmål dragit ut på tiden nyligen hade gripits misstänkt för våldtäkt mot barn. Han medger att det tagit för lång tid.

– Det är generellt sätt alldeles för lång tid. Men så här ser det tyvärr ut vid hovrätten nu. Och det beror på att vi fått in allt ökande antal mål de senaste åren. Och vi hinner helt enkelt inte med, säger Anders Perklev.

Mannen nekar till misstankarna om våldtäkt i helgen och även till det brott han är tidigare dömd i tingsrätten för.