DAGLIG VERKSAMHET

Hundar ger arbete och glädje på daglig verksamhet

1:38 min
  • I Nyköping i Sörmland startades nyligen hunddagiset Silvermånen som drivs som en daglig verksamhet. 
  • Det är till för personer som kan ha svårt att vara på vanliga jobb till exempel på grund av funktionsnedsättning. 
  • "Jag har varit på många arbetsplatser, men inget har riktigt fungerat, så Silvermånen har gjort mycket för mig och jag trivs varje dag här", säger Alma Turén som har adhd och asperger. 

I Nyköping i Sörmland startades nyligen hunddagiset Silvermånen. Det drivs som en daglig verksamhet, berättar föreståndaren Sofi Niord:
– Vi finns här för dem som är långt utanför arbetsmarknaden och vi har en daglig verksamhet och där är folk med psykisk ohälsa som är, vilket är mycket bra med hundar då.

Varför är det så bra för personer med psykisk ohälsa att umgås med hundar?
– Ja, det är närheten och kärleken till djur. Man får mycket tillbaka. Man kan sätta sig här nere en stund med hunden och gosa. Man kan även följa med ut på promenader och man känner att man gör någonting viktigt, ett riktigt jobb, säger Sofi Niord.

Har inte funkat på andra arbetsplatser

Och en av dem som jobbar där är Alma Turén. Hon har diagnoserna adhd och asperger, som är en form av autism:
– Jag har varit på många arbetsplatser, men inget har riktigt fungerat, så Silvermånen har gjort mycket för mig och jag trivs varje dag här. Hästar och hundar lever jag för, så det här är perfekt, säger Alma Turén.

Lagom många hundar

När hunddagiset startade i våras hade de bara en enda hund att ta hand om. Men sen dess har fler hundar börjat och nu är det åtta hundar där om dagarna, när deras mattar och hussar är på jobbet. Så nu vill de inte ha fler, säger föreståndaren Sofi Niord:
– Det är lagom. Vi gör inte det här för pengarnas skull, utan för att alla ska må bra, både hundar och människor här, säger Sofi Niord på hunddagiset Silvermånen till Peter Widén på P4 Sörmland.